24.05.2022.godine

PRIPREMA:Sadeta Ahmetović, dipl.ing.poljoprivrede

 

Zaštita u voćnjacima

 

Nestabilne vremenske prilike stvaraju povoljne uslove za primarnu infekciju jabuke, uzročnikom pjegavosti lista i krastavosti ploda – Venturia inaequalis, pojavu pepelnice – Podosphaera leucotricha i bakteriozne plamenjače jabučastog voća-Erwinia amylovora.

Zaštita od uzročnika pjegavosti lista i krastavosti ploda jabuke može se izvršiti kontaktnim zaštitnim sredstvima, a ukoliko je došlo do infekcije, zaštita se može izvršiti dodavanjem sistemičnih sredstva za zaštitu koji pored krastavosti lista i ploda, štite jabuku i od pepelnice. Izboji inficirani pepelnicom mogu se mehanički odstraniti i iznijeti iz voćnjaka.

Ukoliko se u nasadima uoči pojava mladara u obliku „pastirskog štapa“, sušenje listova, pojava bakterijskog eksudata, potrebno je izvršiti mehaničko uklanjanje inficiranih dijelova i to: rezom 30 cm ispod mjesta zaraze prema zdravom tkivu kod jabuke, odnosno 50 cm kod kruške i dunje. Odstranjene biljne dijelove iznijeti iz voćnjaka, alat dezinfikovati, a rane nastale pri rezidbi premazati voćarskim voskom.

Zaštita povrtnih kultura

Usjevi krompira se na većini lokaliteta nalaze u fenofazi brzog porasta cime. Vizuelnim pregledom usjeva krompira  uočeno je prisustvo imaga krompirove zlatice-Leptinotarsa decemlineata. Štetu pričinjavaju imago  i larve. Odrasli insekti su dužine oko 8 mm, žute do naranđaste boje. Polažu jaja u skupinama na naličje lista iz kojih se izlegu larve, koje su roze boje i koje odmah počinju sa ishranom, nanoseći velike štete .

Preporučuje se proizvođačima da izvrše pregled usjeva krompira na prisustvo krompirove zlatice. Na manjim površinama može se izvršiti sakupljanje i uništavanje ovog štetnika. Primjena insekticida je opravdana ukoliko se radi o većim povšinama i ukoliko je došlo do prenamnoženosti krompira sa navedenim štetnikom.

Vremenski uslovi su povoljni za infekcije krompira sa plamanječom čiji je uzročnik gljiva Phytophtora infestans. Prvi znaci infekcije pojavljuju se na donjoj strani lista, gdje se na naličju lista mogu primjetiti žučkaste pjege koje se šire i postaju tamnije. Za kratko vrijeme čitav list izgleda kao da je vatrom spaljen.

 

Preporučuje se poljoprivrednim proizvođačima da provedu mjere zaštite nekim od registrovanih sredstava za zaštitu bilja.

Sredstava za zaštitu bilja koristiti u skladu sa priloženim uputstvom.

 


webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.