Goražde,28.03.2023 godine

PRIPREMA :Sadeta Ahmetović, dipl.ing.poljoprivrede

Uticaj niskih temperatura i snježnih padavina na poljoprivredne kulture

Na poljoprivrednim kulturama, kretanjem vegetacije u proljeće, nastaju štete pojavom niskih temperatura i snježnih padavina.

U voćnjacima koji su fenofazi cvjetanja, niske temperature tokom jedne noći mogu uzrokovati prorjeđivanje cvjetova, a ukoliko duže potraju prinos u toj godini može upotpunosti izostati. Cvjetovi mogu izdržati temperature od -2 do -3 0C, a zametnuti plodovi do -1 0C.

Na voćkama snježne padavine uzrokuju lomljenje grana, a oštećeni dijelovi su pogodna mjesta za naseljavanje biljnih bolesti i štetnika.

Povrtne kulture (mrkva, peršun, spanać, grašak) mogu izdržati niske temperature od -4 do -5 oC, a cvekla do -3 0C u kraćem vremenskom periodu.

Kukuruz je relativno otporan na niske temperature i u fazi nicanja može da podnese 3-4 0C ispod nule.

Po stabilizaciji vremenskih prilika, potrebno je izvršiti pregled biljaka i evidentirati obim štete. Za biljke je važno da su stablo i pupoljci koji obezbjeđuju dalji rast neoštećeni.

Jedna od mjera zaštite voćnih stabala od niskih temperatura u proljeće je krečenje stabla jer bijela boja sprječava zagrijavanje voćke i usporava kretanje vegetacije.

Voćne kulture koje su oštećene usljed niskih temperatura u kasno proljeće, se mogu tretirati biostimulatorima koji u sebi sadrži aminokiseline, a u cilju stimulisanja prirodnh i fizioloških procesa koji se odvijaju u biljci.

Niske temperature ne podnosi krompir gdje nadzemni dio propada. Nadzemni dio biljke se može obnoviti iz pupoljaka koji su pod zemljom i nisu oštećeni, dodatnim đubrenjem azotnim đubrivima.

Sa porastom dnevnih temperatura stvaraju se povoljni uslovi za razvoj biljnih bolesti i štetnika na voćnim stablima, a posebno onih koji su stanište našli na mjestima mehaničkih oštećenja uzrokovanih snježnim padavinama. Takva stabla je potrebno zaštiti sredstvima registrovanim za ovu namjenu.

Sredstva za zaštitu bilja koristiti u skladu sa priloženim uputstvom strogo vodeći računa o zaštiti pčela.

Goražde,28.03.2023 godine


webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.