Goražde, 05.04.2023.godine

PRIPREMA : Sadeta Ahmetović, dipl.ing.poljoprivrede

Zaštita povrtnih kultura

Velike štete luku pričinjava lukova muha- Hylemia antiqua. Ima 2- 3 generacije godišnje, a najveće štete pričinjava prva generacija, jer napada luk kad je nerazvijen. Let prve generacije počinje krajem aprila i početkom maja, a pogoduje joj vlažno vrijeme. Štete pričinjavaju larve koje se hrane unutrašnjim sadržajem luka. Izazaiva crvljivost luka, biljke zaostaju u porastu, listovi su ukovrčani, žute i počinju da venu.Druge dvije generacije neprave velike štete jer je tad luk dobro razvijen i počinje formirati glavice.

Dobra zaštita luka od Hylemia antiqua je da se luk sadi u blizini mrkve, jer lukova muha ne podnosi mrkvu,a mrkvina muha – Psila rosae ne podnosi luk.

Sa zaštitom treba početi sredinom aprila postavljanjem žutih ljepljivih ploča. Žuta boja privlači lukovu muhu koja se zalijepi za ljepljiv premaz entomološkog ljepila.

Lukova muha- Hylemia antiqua ne podnosi šećer, pa je dobra zaštita otopina od šećera. 100 grama šećera istopiti u 5 litara vode, zalijevati luk odmah nakon nicanja i ponoviti još dva do tri puta u razmaku od 7-10 dana.

Proizvođačima presadnica (paprika, paradajz, krastavac) u zaštićenom prostoru-plastenicima preporučuje se da postave plave i žute ljepljive ploče u cilju praćenja prisustva štetnika: lisnih ušij, tripsa, štitastog moljca.

Štete pričinjivaju odrasli i larve sišući biljne sokove, a pojavljuju se i kao prenosioci brojnih virusa.

U plastenicima na vratima potrebno je postaviti mreže u cilju sprječavanja ulaska štetnih insekata. Oko plastenika potrebno je ukloniti korove radi zaštite od virusa povrtnih kultura koje se proizvode u plastenicima.


webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.