Goražde, 14.06.2023 godine

PRIPREMA :Sadeta Ahmetović, dipl.ing.poljoprivrede

Podaci o pojavi biljnih bolesti i štetnika na povrtnim kulturama

Česte padavine su povoljne za pojavu puževa na povrtnim kulturama. Uništavaju dijelove, a ponekad i cijele biljke ostavljajući srebrenkasto-sivi trag. Oštećena mjesta naseljavaju patogeni koji koji uzrokuju trulež biljaka. Suzbiti se mogu primjenom mehaničkih, agrotehničkih i hemijskih mjera zaštite. Potrebno je redovno uklanjati korov sa parcele i oko nje i vršiti čestu obradu površinskog sloja zemljišta.

Nestabilne vremenske prilike stvaraju povoljne uslove za pojavu plamanječe na paradajzu (proizvodnja na otvorenom polju) i krompiru čiji je uzročnik gljiva Phytophthora infestans. Preporučuje se izvršiti zaštita sredstvima registrovanim za ovu namjenu.

U usjevima krompira evidentirano je prisustvo imaga i larvi krompirove zlatice(Leptinotarsa decemlineata). Na manjim površinama može se sakupiti i uništiti, a na većim površinama i ukoliko je došlo do prenamnoženosti upotrebom zaštitnih sredstva.

U cilju zaštite od bijele leptiraste uši (Trialeurodes vaporariorum) na paradjzu, paprici i krastavcu (proizvodnja u plastenicima), obavezna mjera je uklanjanje korova oko plastenika jer imago usljed visokih temperatura u plastenicima, izlijeće i naseljava korovske biljne vrste u blizini plastenika. Brojnost se može smanjiti postavljanjem žutih ljepljivih ploča u plastenicima. Zaštitna sredstva se mogu koristiti u početnim fazama razvoja štetnika, tad su efikasni jer je uš prekrivana voštanom prevlakom koja joj služi kao zaštita.

Sredstva za zaštu bilja koristiti u skladu sa priloženim uputstvom vodeći računa o karenci.

Goražde, 14.06.2023 godine


webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.