Turizam

Bosansko-podrinjski kanton Goražde obiluje prirodnim ljepotama. Odlični su uslovi za razvoj turizma, posebno seoskog, ali i avanturističkog, za sve koji vole odmor u netaknutoj prirodi i kampovanje.

Ljepotica rijeka Drina

Ljepotica Drina privlači kupače, a njena voda je kao malo gdje u BiH, još nezagađena. Mnogo je lijepih plaža i mjesta za kampovanje. (Modran, Sadba, Žanj…)


Ova rijeka kao i njene pritoke: Prača, Kolina, Kosovska rijeka, obiluju bogatim ribljim fondom i pravi su ugođaj za ribolovce. Čuvena je drinska mladica koja može dostići težinu do 37 kilograma, a privlačne su i pastrmke i druge vrste riječnih riba, pa je sportski ribolovni turizam u zamahu.


Drina privlači brojne kajakaše, veslače i ribolovce. Kajakaški klub “Buk” sa dugogodišnjom tradicijom organizuje takmičenje i prvenstva u kajaku na divljim vodama, za što na rijeci Drini postoje idealni uslovi.


Turistički ured Kantonalne turističke zajednice BPK Goražde organizuje nezaboravan ugođaj: splavarenje rijekom Drinom, po čemu je ova rijeka jedinstvena u Evropi.

 

Brdsko – planinska uzvišenja

Brdsko-planinska uzvišenja koja okružuju rijeke obrasla su raznovrsnim listopadnim i zimzelenim drvećem. Lijepa i pitoma sela u podnožjima okolnih brda izuzetno su povoljna za seoski turizam.

Proplanci na planinskim uzvišenjima su prave vazdušne banje, a prostranstva bogata svim vrstama divljači, odličan ugođaj za lovce.
Lovište i izletište “Bijele vode” na Krivoj Dragi idealan su ambijent za lovce, ali i turiste koji vole netaknutu prirodu.

Internacionalni Festival prijateljstva

Goraždanski internacionalni Festival prijateljstva, u mjesecu augustu svake godine, okuplja muzičare i umjetnike iz više evropskih zemalja. Glavni moto ovog festivala je prijateljstvo, druženje, igra i zabava ljudi različitih nacija, iz svih dijelova Evrope, u ovom gradu na rijeci Drini, čiji mostovi spajaju ljude.

Prirodni potencijal BPK-a Goražde

Bogatstvo BPK-a Goražde

Bogatstvo kojim je priroda obdarila Bosansko-podrinjski kanton Goražde je veliko, ali malo ili skoro nikako iskorišteno. U njegovom iskorištavanju leži šansa za prosperitet ovog kantona.

Pitka voda

Izvori pitke i mineralne vode idealna su mjesta za buduće tvornice za proizvodnju mineralne vode i bezalkoholnih pića.

Rijeka Drina

Rijeka Drina i njene brojne pritoke, ogromni su hidro-potencijali i idealna mjesta za pokretanje malih hidroelektrana.

Plodovi

Plodovi goraždanske jabuke i drugog voća odlična su sirovina za pokretanje tvornica za preradu voća, proizvodnju voćnih sokova, jabučnog sirćeta i proizvoda od voća.

Drvna industrija i proizvodnja gipsa

Na ovom području postoje povoljni uslovi za izgradnju drvno-preradivačkih kapaciteta i za proizvodnju gipsa, jer su veliki hektari zemlje pod šumama još jedno prirodno bogatstvo ovog kantona, kao i nalazišta gipsa.

Šumski plodovi i ljekovito bilje

Uzgoj šumskih plodova i ljekovitog bilja, te izgradnja turističko- ugostiteljskih objekata uz rijeku Drinu i njene pritoke, neke su od neiskorištenih mogućnosti.

 

 

fotogalerija