• OBJAVLJENO: 23.04.2021.
Uspješno okončan projekat Vlade BPK Goražde i Ministarstva za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline
Svečano otvoren stambeno-poslovni objekt „Lamela – H4“

Svečanim otvaranjem stambeno-poslovnog objekta  „Lamele – H4“ u Goraždu, uspješno je okončan projekat Vlade BPK Goražde i Ministarstva za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline.

Projekat izgradnje 23 stambene jednice sufinansirala je Vlada BPK Goražde putem resornog ministarstva  u iznosu od 400.000KM, a svečanim presjecanjem vrpce, objekat su otvorili premijerka BPK Goražde Aida Obuća  i ministar za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline Bojan Krunić.

Prema riječima premijerke, radi se o veoma značajnom projektu iz razloga što se na ovaj način pružila podrška  rješavanju stambenog pitanja za 23 porodice, uglavnom mladih, koji će  ostati da žive na području BPK Goražde, zajedno sa svojim porodicama.

„Nakon izvršenog tehničkog prijema na zgradi Lamela H4, danas su uručeni ključevi  jednom dijelu stanara koji će se useliti u ove stambene jedinice. Radi se o  realizaciji  projekta  koji se već duži niz godina implementira sufinansirajući se od strane Vlade BPK Goražde odnosno resornog ministarstva, kao podrška mladim bračnim parovima i mladim osobama sa područja BPK Goražde kako bi trajno riješili svoje stambeno pitanje. Učešće kantona za izgradnju Lamele H4  je preko 400.000 KM, tako da su  mladi bračni parovi mogli doći do stambene jedinice po cijeni kvadrata oko 1.040 KM. Mi ćemo u toku 2021.godine i dalje nastaviti sa ovim aktivnostima i ovom prilikom želim da kažem da smo već pokrenuli proceduru za stvaranje pretpostavki da se gradi još jedna zgrada, a to bi bila Lamela H koja bi osigurala  dodatnih 18 stambenih jedinica za naše sugrađane“-ovom prilikom kazala je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Iako je rok za izgradnju zgrade prema potpisanom ugovoru bio juni mjesec 2021.godine, implementator projekta izgradnje objekta,  kompanija GPD „Drina“ d.d. Goražde, obaveze  predviđene ugovorom izvršila je godinu dana radnije.

“Mi smo proveli sve potrebne javne pozive, stanovi su dodijeljivani po javno objavljenim kriterijima. Postavili smo tako situaciju da za svakog stanara u ove dvije lamele možete da pojedinačno izračunate njegove bodove. Subvencija po kvadratu je iznosila oko 300 KM tako da je u odnosu na građevinsku cijenu konačna cijena iznosila oko 1.340 KM. Ova zgrada je imala nešto zahtjevnije građevinske uslove, tako da je nešto kvadrat skuplji u odnosu na Lamelu H3”, izjavio je Bojan Krunić, ministar za urbanizam i prostorno uređenje.

Osim izgradnje ovog objekta, u planu Vlade BPK Goražde i resornog ministarstva je izgradnja još jednog stambenog objekta u kojem će biti smješteno 18 stambenih jednica.

„Mogu da najavim izgradnju „Lamele L“ za koju smo  dobili sve potrebne saglasnosti od Gradske uprave Grada Goražde, od kupovine zemljišta u ulici Ruždije Islamagića, nakon prebacivanja novca, u slijedećem mjesecu bi se trebala izvršiti geomehanička ispitivanja kako bi se uradio glavni projekat. Mi već imamo idejni projekat urađen, ona bi imala 18 stambenih jedinica i bila  bi malo drugačijeg formata nego što su ove lamele, jer predviđeno je da pored parka za djecu te sadržaja koje treba da ima jedna stambena zgrada, svaki stanar ima svoje parking mjesto. U prizemlju objekta bila  bi useljena jedna od kantonalnih institucija,  najizvjesnija je Centar za socijalni rad BPK Goražde, ali konačnu odluku će donijeti Vlada BPK Goražde“-ističe ministar Krunić.

Prema anketi koju svake godine  provodi resorno ministarstvo,  interes građana za kupovinu stanova po povoljnim uslovima je veliki i prema riječima ministra Krunića, trenutno  je oko pedeset  zahtjeva, odnosno anketnih listića koji pokazuju zainteresovanost građana.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.