• OBJAVLJENO: 04.05.2021.
Ministar obrazovanja i predsjednica Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovog odgoja i obrazovanja FBiH
Potpisan novi Granski kolektivni ugovor za oblast osnovnog odgoja i obrazovanja

Ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport u Vladi BPK Arman Bešlija i predsjednica Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovog odgoja i obrazovanja FBiH  Senada Tabaković potpisali su danas Granski kolektivni ugovor za oblast osnovnog odgoja i obrazovanja u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

U Sindikatu osnovnog odgoja i obrazovanja zadovoljni su postignutim sporazumom, budući da su uspjeli koeficijente složenosti za obračun plaća, odnosno platne razrede uskladiti sa koeficijentima radnika u srednjim školama, na čemu su duži niz godina insistirali.

Plaće uposlenih u osnovnim školama,  kako stoji u novom kolektivnom ugovoru, biće usklađene šest mjeseci od dana potpisivanja Kolektivnog ugovora pod uslovom  da u budžetu BPK Goražde budu obezbijeđena novčana sredstva za njegovu realizaciju.

Za ovo, prema riječima ministra Bešlije na godišnjem nivou biće potrebno najmanje 300.000 KM, a njegova realizacija zavisit će od finansijskog stanja u Budžetu BPK, koje trenutno i nije tako dobro.

Analizu stanja u budžetu BPK Goražde o neophodnim sredstvima za realizaciju ovog usklađivanja, kako stoji u ugovoru, izvršiće zajedno reprezantitivni sindikat, Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport i Ministarstvo finansija BPK Goražde.

Novi Kolektivni ugovor, ističe ministar, usklađen je i sa Zakonom o radu i Vladinim uredbama i važit če dvije godine.

Bez obzira kakav bude ishod, predstavnici Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja BPK Goražde zadovoljni su činjenicom što više nisu u neravnopravnom položaju u odnosu na svoje kolege u srednjem obrazovanju, koji su za istu složenost poslova dobivali veće plaće.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.