• OBJAVLJENO: 10.05.2021.
JZU "Kantonalna bolnica "Goražde odobreno 1.000.000KM
Odobrena sredstva će doprinijeti sanaciji likvidnosti u JZU“ Kantonalna bolnica“Goražde te obezbjeđenju nužne medicinske opreme

 Na prijedlog Federalnog ministarstva zdravstva,  Vlada FBiH nedavno je usvojila Program utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava za sanaciju zdravstvenih ustanova u FBiH čija je vrijednost 60.000.000KM a sredstva su obezbjeđena u budžetu Vlade FBiH za 2021.godinu.

Sredstva će biti raspoređena zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač Federacija BiH, to jeste univerzitetsko-kliničkim bolnicama  te   općim i kantonalnim bolnicama unutar FBiH.

Cilj je osiguranje pružanja zdravstvenih usluga sekundarnog i tercijernog nivoa zdravstvene zaštite oboljelima od COVID-19 i sprječavanje i ublažavanje njegovih posljedica po zdravlje ljudi u javnim zdravstvenim ustanovama. Sredstva su, također, namijenjena održavanju i pobolјšanju likvidnosti javnih zdravstvenih ustanova.

Prema prema programu utroška sredstava Kantonalna bolnica Goražde dobit će 1.000.000KM što je značajna podrška prema riječima premeijrke BPK Goražde ovoj zdravstvenoj ustanovi.   

 „ To je svakako najveća finansijska podrška od osnivanja ove zdravstvne ustanove u jednom iznosu. Dugo se lobiralo i pregovaralo oko ovog iznosa, jer  bilo je riječi da će biti izdvojeno oko 500.000KM. Međutim, zahvaljujući prije svega razumjevanju premijera F BiH Fadila Novalića i ministrice Edite Đapo, Kantonalnoj bolnici u Goraždu odobren je iznos od 1.000.000KM. Takođe, željela bih da istaknem podršku i značaj delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH, prije svega gospodina Senada Čelja i Edima Fejzića koji su bili u stalnoj komunikaciji  sa federalnim premijerom i  ministrom zdravstva i svojim angažmanom na sjednicama Doma naroda kako bi obezbjedili ovu podršku“ – pojasnila je premeijrka BPK Goražde Aida Obuća 

 Dodala je da će se ovim sredstvima doprinijeti  sanaciji  likvidnosti u Kantonalnoj bolnici, ali i obezbjeđenju nužne opreme  

„ Prema podacima, dug ove ustanove  sa  31.12.2020.godine  je oko 700.000KM. Takođe, Kantonalna bolnica iz ovih sredstava je planirala nabaviti određene aparate koji su neophodni u borbi protiv pandemije COVID-19, kao što je centralni razvodni kisik koji košta oko 300.00KM. To je sve nešto  što je neophodno, jer ukoliko dođe do četvrtog vala pandemije, bolje i organizovanije bi se borili protiv širenja pandemije“ – ističe  premijerka Obuća 

Naglasila je da će se sa odobrenim sredstvima umnogome pomoći da se riješi pitanje funkcionalnosti Kantonalne bolnice u boljem pružanju usluga u borbi protiv pandemije ali i ostalih zdravstvneih usluga. 

„ Ukoliko se pravilno rasporede sredstva i ako se planski bude  radilo u toku 2021.godine, smatram da će Kantonalna bolnica kada su u pitanju finansije biti u nešto povoljnijem položaju. Ono što će Vlada i resorno ministarstvo raditi bez obzira na ovu podršku jeste da ćemo i dalje finansirati kapitalne projekte Kantonalne bolnice. Na posljednoj sjednici Vlade smo donijeli odluku da se ovoj ustanovi prebaci dodtnih 400.000KM za uspostavu Hemodijaliznog centra te odluku o isplati treće privremene situacija u iznosu od 297.000KM, što znači ukoliko se saberu sve finansijske podrške da Kantonalna bolnica i BPK Goražde kao kanton ima dobar status unutar FBiH“ – kazala je premijerka BPK Goražde.  

 

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.