• OBJAVLJENO: 21.05.2021.
Obilježen 22. maj – Dan otpora MZ Hrenovica
Treba podsjećati na ove važne datume, ali i zajednički raditi na otvaranju novih radnih mjesta i privlačenju investicija

Poštujući epidemiološku situaciju izazvanu pandemijom virusa COVID-19, na prigodan i dostojanstven način danas je obilježen jedan od značajnijih datuma u historiji ne samo Hrenovice, već i općine Pale FBiH, 22. maj – Dan otpora MZ Hrenovica, na koju je prije 29 godina izvršena agresija, datum kada su građani Hrenovice odlučno stali u odbranu svojih domova.

Obilježavanje je započelo polaganjem cvijeća na šehidsko mezarje Bare, hajr česmu Samira Hujdura, hajr česmu Lunje i hajr česmu Gornja Vinča, te hajr česmu svim poginulim borcima općine Pale FBiH, kao i na spomen obilježje komandantima VI hrenovačkog bataljona.

Uz  predstavnike Udruženja demobilisanih boraca općine Pale FBiH i načelnika općine Almina Čutuka , cvijeće je  položila i delegacija Vlade BPK Goražde predvođena premijerkom  Aidom Obućom.

Ovom prilikom, ona je u svom obraćanju  kazala da Vlada BPK Goražde zajedno sa stanovnicima Općine Pale u FBiH želi ukazati na ovaj značajan datum i ali i potrebu sjećanja na blisku prošlost, u periodu od 1992-1995. godina.

„ Želimo zajedno podsjetiti šta se dešavalo na ovim prostorima, posebno kada su u pitanju mladi naraštaji, kojima to treba prezentirati bez iskrivljavanja historije. S druge strane, naše prisustvo ovdje je bitno i da se dogovorimo kako dalje, kako ovaj kraj učiniti samoodrživim. a jedini način je zajednički rad kako bi se otvorila nova radna mjesta i privukle nove investicije“ – istakla je Obuća.

Naglasila je da je načelnik Ćutuk  već u saradnji sa Vladom BPK počeo da radi određene projekte.

„ U perspektivi imamo takođe privlačenje novog investitora koji će oživjeti ovaj kraj, a ono što je takođe veoma pozitivno u cijeloj ovoj priči jeste realizacija projekta brze ceste Goražde – Sarajevo, gdje će Prača biti dosta pozitivno orjentisana“ – istakla je premijerka BPK Goražde. 

Načelnik općine Almin Ćutuk naglasio je da je sjećanje na historijske događaje i datume iz perioda 1992 – 1995. godina  trajna obaveza, posebno prenošenje istine mlađim generacijama.

 „ Dužnost naša je da se sjećamo ovakvih dana i datuma, a 22. maj je tužan dan za našu općinu.  To je dan kada smo protjerani sa naših ognjišta, dan kada su zarobili naše roditelje, rodbinu, komšije, prijatelje. Tu noć smo prenoćili u Vučjim brdima, na kiši i od tada počinje naše izbjeglištvo. Prva naša radost je 27. septembar 1992.  kada su naši borci ponovo vratili Hrenovicu u svoj posjed i kada su one koji su došli sa zlom namjerom istjerali iz Hrenovice“ – podsjetio je Ćutuk.  

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.