• OBJAVLJENO: 22.05.2021.
Obilježena 29. godišnjica stradanja nevino ubijenih civila u goraždanskom naselju Lozje
“Sa ovoga mjesta poručujemo da nismo zaboravili naše šehide i način na koji su ubijeni…!”

U Goraždu je danas obilježena 29. godišnjica stradanja nevino ubijenih civila u goraždanskom naselju Lozje. Na današnji dan 1992. godine, pripadnici srpskih snaga prilikom ulaska u ovo naselje odveli su i ubili 40 civila, uglavnom žena, djece i staraca.

Preživjeli svjedoci ovog gnusnog zločina, porodice, prijatelji ubijenih, kao i delegacije zvaničnika, među kojim i ministri u Vladi BPK Goražde, danas su položili cvijeće i proučili dovu kraj spomenika na kojem su uklesana imena ubijenih civila. Pozvali su nadležne institucije da konačno privedu pravdi počinioce i nalogodavce ovog zločina, te odgovorne za zarobljavanje civila koji su uhapšeni i odvedeni u zarobljeništvo.

Do danas je pronađen samo dio posmrtnih ostataka zarobljenih stanovnika Lozja u grobnici blizu Goražda, a porodice i dalje tragaju za posmrtnim ostacima svojih najbližih. Iz Udruženja logoraša Goražda zahtijevaju procesuiranje svih počinilaca i nalogodavaca teškog zločina u Lozju.

“Rat je strahota od koje se treba čuvati i braniti, a jedina sigurna zaštita je podsjećanje na strahote i tuge rata. Cilj nam je da se ne zaboravi i da čuvamo sjećanje na naše ubijene, a sve u interesu kulture sjećanja koja je vrlo važna za sadašnje i buduće generacije, za BiH i šire. Nikada ne smijemo zaboraviti šta se dogodilo u naselju Lozje kako bi se osiguralo da se tako što nikada i nigdje ne ponovi. Mora se otkriti potpuna istina, moraju se identificirati svi koji su naredili i izvršili ovaj teški zločin. Za pravdu se vrijedi boriti i nedopustivo je da se zločinci veličaju. Pozivam domaće pravosuđe da procesuiraju sve zločince, jer je nedopustivo da se procesuiraju oni koji su branili Goražde, a niti jedan zločinac koji je počinio zločine u Goraždu. Za obnovu povjerenja su nužni istina i pravda. Sa ovoga mjesta poručujemo da nismo zaboravili naše šehide i način na koji su ubijeni. Također, moramo ostaviti nekakve temelje za mir i suživot na ovim prostorima, što nam je cilj da se našoj djeci nikad ne dogodi ono što je nama, Na to nas obavezuju suze bosanskih majki, da ne dozvolimo da se te suze ponove”, poručio je Muhamed Hećo, predsjednik Udruženja logoraša Goražda.

U svojim obraćanjima to su istakli i goraždanski muftija Remzija efendija Pitić, gradonačelnik Goražda Ernest Imamović te ministar za socijalnu politiku, izbjegla i raseljena lica BPK Goražde Eniz Halilović.

“Zbog pandemije ovo je obilježavanje bilo u manjem kapacitetu. 29. je godišnjica u kojoj se trebamo sjećati svega onoga što se dešavalo 22.maja 1992.godine. Obišao sam mnoga spomen obilježja i jedno od emotivnijih obilježavanja je ovo u Lozju. Poslije 29 godina imamo mogućnost da svjedočimo o onome što se dešavalo i vi stariji da prenosite budućim generacijama, da se priča o zločinima. Ne možemo zaboraviti da je trudnica ubijena, da je ubijena djevojčica od 12 godina, a da niko za to nije procesuiran. Vrijeme je da padnu maske”, izjavio je Eniz Halilović, ministar za socijalnu politku.

Ovaj datum prema Kalendaru značajnih događaja i datuma iz perioda 1992-1995. godina, kojeg je usvojila Skupština BPK Goražde, obilježava se kao Dan sjećanja na civilne žrtve agresije, logoraše i žene u oslobodilačkom ratu.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.