• OBJAVLJENO: 09.06.2021.
U organizaciji Kantonalne uprave civilne zaštite i Službe za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Grada Goražde, u saradnji sa Američkom ambasadom u BiH
Upriličena obuka o temi ‘’Teoretska i praktična obuka iz prve pomoći za jedinice i službe u sistemu civilne zaštite Grada Goražde i BPK-a”

U organizaciji Kantonalne uprave civilne zaštite i Službe za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Grada Goražde, a u saradnji sa Američkom ambasadom u BiH, tačnije Timom za podršku civilno-vojnoj saradnji u Američkoj ambasadi i Oružanim snagama BiH, danas je u Domu mladih JU Centar za kulturu u Goraždu upriličena obuka o temi ‘’Teoretska i praktična obuka iz prve pomoći za jedinice i službe u sistemu civilne zaštite Grada Goražde i BPK-a”.

Učesnike obuke, u ime organizatora, na početku pozdravio je i poželio im dobrodošlicu direktor Kantonalne uprave za civilnu zaštitu Kenan Kanlića a nakon toga, prisutnima su se obratili predsjedavajuća Skupštine BPK-a Aida Sirbubalo i gradonačelnik Grada Goražda Ernest Imamović,, koji su ujedno i komandanti štabova CZ Bosansko-podrinjskog kantona i Grada Goražde. U svom obraćanju istakli su značaj jednica civilne zaštite, kao i  potrebu za dodatnim usavršavanjem i opremanjem pomenutih jedinica, te uputili pohvale za organizaciju ove obuke, koja je kako je naglašeno jedna u nizu obuka koje će uslijediti.

Teoretski dio obuke prezentovali su predstavnici Civilne zaštite Grada Goražda, te Oružanih snaga BiH i Tima za podršku civilno-vojnoj saradnji. U sklopu ovog dijela obuke razgovarano je o multidisciplinarnoj saradnji na smanjenju rizika ( ranjivost lokalne zajednice, te upriličena ’Prezentacija edukativnog filma iz prve pomoći’’. Nakon ovog dijela uslijedio je praktični dio obuke iz prve pomoći.

Učesnici obuke bili su predstavnici Profesionalne vatrogasne jedinice Grada Goražda, Službe za spašavanje na vodi i pod vodom i UG Kajakaški klub ‘’BUK’’, Služba radio amatera UG ‘’Radio klub Drina’’, Gorske službe spašavanja –stanica Goražde, Službe za zaštitu od požara u Udruženju Dobrovoljno vatrogasno društvo, povjerenici civilne zaštite u mjesnim zajednicama, predstavnici Kantonalne civilne zaštite  i Službe za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Grada Goražda, predstavnici iz općina Pale u F BiH i Foča u FBiH, JP ‘’Bosansko-podrinjske šume, te Oružanih snaga BiH, Kasarna Kosova.

Na kraju, dodijeljene su zahvalnice i nagrade učesnicima koji su uzeli učešće na obuci.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.