• OBJAVLJENO: 10.06.2021.
Delegacija Ministarstva odbrane BiH na čelu sa resornim ministrom boravila u Goraždu
Dosadašnju saradnju obilježile zajedničke aktivnosti

Delegacija Ministarstva odbrane BiH na čelu sa resornim ministrom Sifetom Podžićem boravila je danas u Goraždu.

Osim obilaska kasarne Kosova kod Ustikoline i razgovora sa komandantom bataljona, zajednički sastanak sa zvaničnicima Bosansko-podrinjskog kantona i Grada Goražde na kojem je razgovarano o budućoj saradnji civilnih i vojnih struktura održan je u Maloj sali Gradske uprave Grada Goražde, a delegaciju su ugostili gradonačelnik Ernest Imamović i premeijrka BPK Goražde Aida Obuća.

Ona je ovom prilikom istakla značaj saradnje sa Oružanim snagama BiH za naš kanton.

„ Veoma je važno da jačamo kapacitetet kasarne Kosova koja je na području BPK, kao i da imamo podršku Ministarstva odbrane kada je u pitanju poboljšanje putne infrastrukture u ruralnim dijelovima. Danas smo delegirali mnogo pitanja, a jedno od njih je rješavanje neperspektivne vojne imovine na lokalitetu Mirvića i ministar je rekao da će u skladu sa zakonskim procedurama i propisima pozitivno odgovoriti našem zahtjevu da nam se dodijeli na korištenje, kako bismo taj lokalitet stavili u funkciju razvoja ovog kraja“ – o značaju saradnje kazala je premijerka Aida Obuća.

Naglašeno je da su dosadašnju saradnju obilježile zajedničke aktivnosti, a između ostalog, uz podršku Oružanih snaga BiH uređen je značajan broj putnih pravaca na području našeg kantona.

„ I danas smo sa delegacijom Ministarstva odbrane BiH iniciriali nastavak saradnje u tom smislu, odnosno uređenju makadamskih puteva kojh ima mnogo u Gradu Goražde, a bilo je riječi i o stavljanju u funkciju neperspektivne vojne imovine gdje smo dobili obećanje da će Ministarstvo odbrane dati saglasnost da ona pređe u nadležnost Grada ili Kantona“ – kazao je gradonačelnik Grada Goražde Ernest Imamović.

Prema riječima državnog ministra, saradnja Ministarstva odbrane odnosno Oružanih snaga BiH sa BPK i Gradom Goražde bit će nastavljena i u narednom periodu.

„ Bez obzira na poteškoće uslovljene neusvajanjem budžeta na nivou države, mi ćemo kao i dosada biti senzibilni prema ovom dijelu BiH i pomoći u sanaciji lokalnih makadamskih puteva koliko budemo uspjeli. Dobili smo i zahtjev za pomoć u izgradnji crkve Drinskim mučenicama gdje ćemo takođe pomoći i imamo za nas neperspektivne lokaciije, koje ćemo najvjerovatnije predati BPK Goražde odnosno Vladi, do konačnog rješenja te vojne imovine, a u pitanju je lokacija u Mirvićima koju ćemo, nadam se, brzo riješiti – kazao je ministar odbrane BiH Sifet Podžić.

Delegacija Ministarstva odbrane BiH u pratnji domaćina danas je obišla i lokaciju za izgradnju buduće Katoličke crkve u Goraždu.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.