• OBJAVLJENO: 12.06.2021.
U sklopu održavanja manifestacije ”Grebak-put života”
Obilježen Dan bitke za Orahovice

U sklopu održavanja  manifestacije ”Grebak-put života”, danas je  obilježen i Dan bitke za Orahovice. Početkom mjeseca juna 1993. godine odigrana je jedna od vodećih bitki za ovaj kraj, a kao i svake godine, nizom aktivnosti građani ove mjesne zajednice prisjećaju se ovog događaja, a ovaj datum ujedno se obilježava i kao Dan mjesne zajednice Orahovice.

Obilježavanje Dana mjesne zajednice i ”Bitke za Orahovice” počelo je polaganjem cvijeća na šehidsko mezarje, gdje je proučen tevhid pred duše poginulih branitelja.

Cvijeće su položili predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti  Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, predstavnici boračkih udruženja, Islamske zajednice i mjesne zajednice Orahovice.

U ime Vlade i Ministarstva za boračka pitanja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde prisutnima su se  obratili premijerka  BPK Goražde Aida Obuća i ministar Edin Aganović,  koji su još jednom podsjetili na značaj ovog datuma kao i na ljude koji su obilježili jedno herojsko razdoblje u borbi za opstanak naroda na ovim prostorima, te muftija goraždanski Remzija ef. Pitić.

Lokalitet Orahovica i Zorovića u ratnom periodu je bio strateški važno područje, podsjeća Aida Obuća, premijerka BPK Goražde.

„Mi smo se konkretno nastojali odužiti ovom kraju, prije dvije godine smo počeli asfaltiranje putnih pravaca, imali smo inicijative sa mještanima i u ovoj i narednoj godini oni će osjetiti plodove tog rada. Ovi bijeli nišani to zaslužuju, a najveći dug prema njima ispunit ćemo kad ljudima koji žive danas ovdje obezbijedimo bolje uslove“ poručila je Obuća.

O značaju sjećanja na ovaj datum ovom prilikom govorio je i resorni ministar.

„Važno je da se sjećamo onih koji su dali svoje živote da bismo mi danas uživali slobodu, ali isto tako je bitno da radimo za dobrobit ljudi koji su ovdje ostali. Nema ih puno, ali  svakako je vrlo značajno stvoriti im bolje uslove za život“, kaže Edin Aganović, ministar za boračka pitanja BPK Goražde.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.