• OBJAVLJENO: 29.06.2021.
U okviru tradicionalne manifestacije “Dani Husein-ef. Đoze”
Otvorena izložba bošnjačke pobožne poezije

U okviru tradicionalne manifestacije “Dani Husein-ef. Đoze”, u Gradskoj galeriji u Goraždu,  u organizaciji BZK “Preporod” – Gradskog društva Goražde, otvorena je izložba bošnjačke pobožne poezije.

Prisutne je na otvaranju izložbe pozdravila premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća. Ona je izrazila zadovoljstvo obnavljanjem rada BZK “Preporod” u Goraždu, kao i organizovanjem ove izložbe koja na svojstven način predstavlja dio bošnjačke književnosti i jedan od izraza njegove kulture i duhovnosti.

Prigodne riječi uputili su i gradonačelnik Grada Goražda Ernest Imamović te predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ u Bosni i Hercegovini prof. dr. Sanjin Kodrić koji se zahvalio domaćinima na dobrodošlici, posebno istaknuvši važnost podrške koju Vlada BPK i Gradska uprava Goražda pružaju BZK “Preporod” u Goraždu.

O izložbi je govorio i jedan od autora, magistar književnosti naroda Bosne i Hercegovine Elmir Spahić, podsjetivši da ova izložba predstavlja hronološki presjek bošnjačke pobožne poezije.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i muftija goraždanski Remzija ef. Pitić.

Izložba pod nazivom “Ramazanije” obuhvata izbor od 30 antologijskih pjesama iz bošnjačkog pobožnog pjesništva. Izabrane su pjesme starih stvaralaca, kao i djela savremene književnosti i recentne književne prakse, simbolično, svakom pjesmom obilježavajući jedan dan mjeseca ramazana.

U bošnjačkoj književnoj historiji pobožne pjesme imaju svoje tragove još od srednjeg vijeka i slikovitih natpisa na stećcima, pa i kasnije tokom osmanskog perioda, austrougarske vladavine, do savremenog doba.

Izložbu su priredili Mak Tanović i Elmir Spahić, a likovni aspekt postavke uradila je umjetnica Alisa Teletović.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.