• OBJAVLJENO: 02.07.2021.
Press konferencija ministra za boračka pitanja BPK Goražde
Ove godine 84.500 KM izdvojit će se finansiranje/sufinansiranje projekata boračkih udruženja

Na 92. redovnoj sjednici, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde dala je saglasnost Ministarstvu za boračka pitanja za  utrošak novčanih sredstva za finansiranje/sufinansiranje projekata/programa i zahtjeva udruženja boračkih populacija u 2021.godini, u ukupnom iznozu od 84.500 KM.

Sa ovim sredstvima finansirat/sufinansirat će se jedanaest projekata šest boračkih udruženja i jedan zahtjev jednog boračkog udruženja, te pružiti pomoć u radu Fondacije „Istina za Goražde“.

Prema riječima ministra, sredstva su odobrena putem javnog poziva za raspodjelu sredstava za finansiranje/sufinansiranje projekata i aktivnsoti udruženja boračkih populacija i fondacija koje doprinose poboljšanju statusa boračkih populacija na prostoru BPK Goražde, na koji je pristiglo četrnaest projektnih aplikacija i jedan zahtjev.

„ Najveći dio sredstava predviđen javnim pozivom u iznosu od 36.000KM predviđen je za sufinsniranje kombi prijevoza koji pripadnici boračke populacije kroz prava svakodnevno koriste do Sarajeva, odnosno do banjskih  liječilišta. Sredstva u iznosu od  30.000 KM dodijeljena su  Fondaciji „Istina za Goražde“ koja već nekoliko godina unazad pomaže porodice optuženih pripadnika ARBiH, a u ovoj godini, sufinanirat ćemo i još jednu novu aktivnost a to je snimanje dugometražnog dokumentarnog filma o legendarnom komandantu Zaimu Imamoviću.  Kao i ranijih godina, sa JP RTV BPK Goraže realizovat ćemo projekat sjećanja na naše poginule šehide i branioce“-ističe ministar za boračka pitanja BPK Goražde Edin Aganović.

Ovom prilikom, ministar Aganović kazao je da će Ministarstvo za boračka pitanja i ove godine  sufinansirati nabavku udžbenika za djecu pripadnika boračkih populacija, a za ostvarivanje tog prava bit će raspisan javni poziv, koji se zbog procedura koje je potrebno provesti, može očekivati sedmicu prije početka nove školske godine.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.