• OBJAVLJENO: 12.01.2006.
Općine u sastavu Sarajevskog kantona i Fond Kantona Sarajevo za izradnju šehidskih mezarja u zajedničkoj akciji solidarnosti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde
Iz budžeta ovih općina za BPK-a Goražde oko 50.000,00 KM!

sehidska_mezarja_big

U posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde 06.01.2006.godine boravili su načelnici i pomoćnici načelnika općina u sastavu Kantona Sarajevo. Ova posjeta organizovana je na incijativu Emira Zlatara, predsjednika Fonda Kantona Sarajevo za zaštitu i održavanje mezarja šehida i poginulih boraca, s ciljem sagledavanja načina finasiranja i pomoći ovih općina Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

Tom prilikom, gospodin Emir Zlatar, načelnici općina Vogošća i Hadžići Asim Sarajlić i Hamdo Ejubović, pomoćnik i savjetnik načelnika općina Ilijaš i Novi Grad Alma Imamović i Šemsudin Hadžić sastali su se premijerom BPK-a Goražde Salkom Obhođašem i ministricom za boračka pitanja Nermanom Sofović, a ovom sastanku prisustvovali su i načelnici općina Goražde, Foča-Ustikolina i Pale-Prača: prof. Mustafa Kurtović, Zijad Kunovac i Asim Zec.

Sve općine Kantona Sarajevo spremne su da kroz različite projekte saradnje u 2006. godini Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde obezbijede do 50.000,00 KM , a naš kanton treba da odluči šta je to najpriorititenije što se iz ovih sredstava treba finansirati.

Značajna sredstva, prvenstveno putem Fonda Kantona Sarajevo za zaštitu i održavanje mezarja šehida i poginulih boraca kao i Kantona Sarajevo i prethodnih godina stizala su u Bosansko-podrinjski kanton Goražde, zahvaljujući kojima je sagrađen veliki broj jedinstvenih šehidskih nišana, ali i započeta obnova stambenih objekata i infrastrukture. Ovom prilikom, premijer i resorna minsitrica zahvalili su se delegaciji iz Sarajeva na dosadašnjoj saradnji, kao i na spremnosti i želji da i ove godine iz budžeta svojih općina učestvuju u realizaciji značajnih projekata na području ovog kantona.

U svakoj općini u Kantonu Sarajevo postoji svijest o Goraždu, kao i želja da se ovim modelom solidarnosti, sihronizovanom akcijom od Hadžića do Starog Grada pomogne stanovnicima Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u izgradnji novog i boljeg života, naglašeno je ovim povodom.

sehidska_mezarja_big2

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.