• OBJAVLJENO: 25.08.2021.
Kantonalni zvaničnici posjetili općinu Foča u Federaciji BiH
Razgovarano o budućoj saradnji izvršne i zakonodavne vlasti našeg kantona sa ovom lokalnom zajednicom

U posjeti općini Foča u FBiH, u pratnji ministra za finansije Esada Kanlića, danas su boravile predsjedavajuća Skupštine i premijerka BPK Goražde Aida Sirbubalo i Aida Obuća .

Prilikom susreta sa novoimenovanim načelnikom Mujom Sofradžijom i saradnicima razgovarano je o budućoj saradnji izvršne i zakonodavne vlasti našeg kantona sa ovom lokalnom zajednicom, s akcentom na implementaciju projekata koji bi doprinijeli razvoju ove nerazvijene lokalne zajednice.

Prema riječima premijerke Aide Obuće, opredjeljenje Vlade BPK Goražde, prije svega, ogleda se u poboljšanju saradnje sa lokalnim zajednicama, prvenstveno onim nerazvijenim, kako bi se implementirali projekti od značaja za stanovnišvo koje u njima živi.

„ S ciljem zadržavanja lokalnog stanovništva u ovom dijelu BPK Goražde potrebno je definisati prioritete u zajedničkom radu. Do sada smo imali jako dobru saradnju, osim podrške u vidu granta podržali smo i nekoliko njihovih projekata koje su kandidovali prema Vladi BPK Goražde, a što je za posljedicu imalo poboljšanje životnog standarda na području ove lokalne zajednice. Zajednički stav sa današnjeg sastanka jeste da je u budućnosti potrebno puno više raditi na  implementaciji infrastrukturnih projekata koji bi stvorili pretpostavke za nova ulaganje i nove investicije u ovoj lokalnoj zajednici“-ovom prilikom kazala je premijerka Aida Obuća.

Kada je riječ o projektima, na današnjem sastanku poseban akcenat stavljen je na izgradnju mosta s obzirom da se još uvijek koristi most koji su izgradile snage EUFOR-a, što se prilikom njegove izgradnje smatralo kao privremeno rješenje. Uzimajući u obzir činjenicu da se radi o višemilionskoj investiciji, potrebno je prikupiti neophodnu dokumentaciju kako bi se apliciralo prema višim nivoima vlasti. U ranijem periodu Vlada BPK Goražde izdvojila je finansijska sredstva u iznosu od 5.000 KM za izradu idejnog projekta, a kako je istaknuto na današnjem sastanku, neophodna su dodatna finansijska sredstva kako bi se uradila istraživanja za izradu glavnog projekta.

Riječi zahvalnosti  na dosadašnjoj izuzetno dobroj saradnji sa Vladom BPK Goražde ovom prilikom uputio je i načelnik Mujo Sofradžija.

„U posljednja tri mjeseca ta podrška je očigledna. Osim redovnih grant sredstava, Vlada BPK Goražde sa finansijskim sredstvima u iznosu od 40.000 KM  podržala je i projekat koji naša lokalna zajednica realizuje u saradnji sa švicarskim Caritasom te je iz namjenskih sredstava Kantonalne uprave civilne zaštite izdvojila sredstva u iznosu od 15.000 KM za sanaciju šteta od poplava. Danas smo kao prioritet u radu istaknuli izgradnju mosta, kako bi se razvila jedna industrijska zona na lokalitetu Cvilina, koja bi se mogla ponuditi potencijalnim investitorima“-istaknuo je načelnik Sofradžija.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.