• OBJAVLJENO: 12.01.2006.
Potpisani ugovori o dodjeli studentskih kredita
Vlada stipendira 174 studenta!

studenski_krediti_bigU maloj sali Centra za kulturu Goražde 12.01.2006.godine upriličeno je potpisivanje ugovora o dodjeli kredita studentima sa područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, za 2005/2006 studijsku godinu koji se finansiraju iz budžeta Vlade, odnosno Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport BPK-a Goražde.

Studente i njihove roditelje pozdravili su premijer BPK-a Goražde Salko Obhođaš i ministrica obrazovanja, nauke kulture i sporta Emira Drakovac, koji su studentima poželjeli mnogo sreće i uspjeha u školovanju, te da opravdaju ukazano povjerenje. Premijer Obhođaš tom prilikom je istakao da pored nastojanja da iz skromnog budžeta prioritetno izdvoji svake godine sredstva za što veći broj studentskih kredita, Vlada BPK-a Goražde kroz razne projekte zapošljavanja pripravnika želi da visokoobrazovanim i mladim kadrovima obezbijedi uslove za što brže zapošljavanje, koje će biti prioritet i u ovoj godini.

studenski_krediti_big2

Nakon objavljenog konkursa i provedene procedure studentske kredite u prvom krugu dobila su 123 studenta; od toga 30 studenata upisanih u prvu godina fakulteta, 80 u drugu i ostale godine fakulteta i 13 studenata koji su po kriterijima u specijalnoj kategoriji, a riječ je o djeci bez oba roditelja, studentima fakulteta stranih jezika, matematike i fizike, kao i studentima sa posebnim potrebama.

Vlada BPK-a Goražde je poslije žalbenog roka i prispjelih žalbi, donijela odluku o stipendiraju još 51 studenta, među kojima su studenti iz porodica u kojima više djece studira, studenti sa niskim primanjima , kao i oni sa visokim prosjekom ocjena.

Tako se spisak studenata proširio na 174, a za ove namjene , odnosno za deset rata svakom studentu po 100,00 KM, a specijalnim kategorijama po 150,00 KM, Vlada je u budžetu Ministarstva obrazovanja za 2005/2006 studijsku godinu planirala 180.500,00 KM.

Nakon što svi ugovori budu potpisani, prve tri rate, za oktobar, novembar i decembar mjesec 2005. godine, biće odmah isplaćene studentima, naglašeno je danas, budući da je Vlada BPK-a Goražde na svojoj posljednoj sjednici, obezbijedila i donijela odluku o isplati sredstava za ovu namjenu.

studenski_krediti_big3

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.