• OBJAVLJENO: 31.08.2021.
Nakon sastanka u zgradi Vlade FBiH, kojem su između ostalih prisustvovali i svi kantonalni premijeri
Novalić: Nećemo uvoditi restriktivnije mjere, pozivam sve da se vakcinišu

Federacija Bosne i Hercegovine neće ići u restriktivnije mjere kada je u pitanju pandemija koronavirusa, potvrdio je danas premijer Federacije BiH Fadil Novalić nakon sastanka organiziranog s ciljem definiranja zajedničkih aktivnosti i mjera u vezi s epidemiološkom situacijom i povećanjem broja zaraženih.

– Ne želimo ići u zatvaranje i primjenjivati takve mjere. Postoje mjere koje je preporučila struka i one se trebaju poštivati, a Vlada FBiH će na prijedlog Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva nastaviti donositi okvirne mjere, dok će specifične i restriktivnije mjere zavisiti od epidemiološke situacije donositi kantoni – pojasnio je Novalić.

On je pozvao stanovništvo da poštuju aktuelne mjere te da se vakcinišu kako bi zaštitili sebe i svoje najbliže jer je struka, kazao je, potvrdila da vakcina štiti od težih oblika oboljenja, hospitalizacije i smrtnosti.

– Imamo dovoljno vakcina te pozivamo građanstvo da se vakcinišu, a kantoni trebaju osigurati što više punktova za vakcinaciju. S Udruženjem poslodavaca pokrenuli smo inicijativu da se u svim privrednim subjektima organizira vakcinacija zaposlenika s ciljem zaštite zdravlja građana, lakše dostupnosti vakcina i bržu imunizaciju kako bismo prevladali novi val pandemije – dodao je Novalić.

Podsjetio je da počinje nova školska godina zbog čega svi moraju učiniti dodatne napore da sačuvaju zdravlje djece i prosvjetnih radnika, a cilj je nastaviti intenzivnu saradnju s kantonima i drugim relevantnim organizacija kako bi se prevazišle zdravstvene i ekonomske posljedice pandemije.

Vlada FBiH izdvojila je 540 miliona KM grantova za kantone prošle godine u borbi protiv pandemije, a ove godine taj iznos bit će sličan, najavio je premijer.

Također, Novalić je kazao da će se od svih javnih emitera zatražiti ubrzana promocija vakcinacije, a Zavod za javno zdravstvo FBiH napravio je 15 spotova koje će distribuirati emiterima.

 

Na današnji sastanak u zgradi Vlade FBiH bili su pozvani zamjenici premijera FBiH, federalni ministar zdravstva, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, premijeri i ministri zdravstva deset kantona te direktori kantonalnih zavoda za javno zdravstvo.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) na prošloj sjednici u Sarajevu, usvojila je informaciju o epidemiološkoj situaciji COVID-19 s prijedlogom naredbi i preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, te je zadužila kantone da restriktivnije mjere donose u skladu sa epidemiološkom slikom u tim kantonima.

Naredbe i preporuke donesene su s rokom važenja od 14 dana računajući od 26. augusta 2021. godine kao danom početka njihove primjene.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.