• OBJAVLJENO: 19.10.2011.
Održana 30.sjednica Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde
Nagrađeni pripadnici policije MUP-a BPK Goražde

Za pokazanu hrabrost i odlučnost prilikom hvatanja i privođenja počinilaca nedavnog napada na imovinu u naselju Baćci Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, na današnjoj 30 redovnoj sjednici, donijela je Odluku o nagrađivanju četvorice pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova BPK-a Goražde,  sa novčanim iznosima od po 100 KM.

Na ovoj sjednici, Uprava policije MUP-a BPK-a Goražde dobila je od Vlade saglasnost za nabavku policijskih uniformi, u vrijednosti od 32.000 KM.

Vlada je usvojila prijedlog Zakona o komunalnim taksama i uputila ga u skupštinsku proceduru, a odobreni su i tekući transferi općinama u sastavu Kantona za mjesec juli 2011. u iznosima od po 100.000 KM.

Program podrške mljekari „Milgor“ Ministarstva za privredu, na ekonomskom kodu „Podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji-mljekara“, u vrijednosti od 150.000 KM, dobio je takođe, saglasnost Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Izdvajanjem novčanih sredstava za ovu namjenu, Ministarstvo za privredu podržaće Sanacioni program za pokretanje rada goraždanske mljekare, s ciljem da se do Nove godine razriješe sporni odnosi, te pokrene proizvodnja.

Vlada je donijela i Odluku o pokretanju inicijative za pregovore i usaglašavanje parametara za zaključenje koncesionog ugovora za mini hidrocentralu „Osanica 1“, na rijeci Osanici sa privrednim društvom „Elektroprivreda“BiH. Vlada je, takođe dala saglasnost da se iz budžeta Ministarstva za privredu sufinansiraju projekti izgradnje obaloutvrde na rijeci Prači i vodosnabdijevanja općine Foča-Ustikolina II faza, a saglasnost je data i za isplatu novčanih sredstava za podsticaj u poljoprivredi-proizvodnju merkatilnog krompira, kao i za podršku održavanja manifestacije „Dani meda i ljekovitog bilja Goražde 2011.“

I ove godine, Ministarstvo za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice sa jednokratnom novčanom pomoći učestvovaće u nabavci ogrijevnog drveta za najugroženije penzionere i porodice u stanju socijalne pomoći.

S ciljem stvaranja uslova za razvoj i afirmaciju kulture i tehničke kulture, nakon provedenog javnog poziva i ocjene prijedloga, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport predložilo je na današnjoj sjednici, a Vlada usvojila, Odluku o odobravanju novčanih sredstava u iznosu od 33.500 KM nosiocima projektnih aktivnosti iz ove oblasti.

Ministarstvu za boračka pitanja Vlada je odobrila novčana sredstva za nabavku školskih udžbenika za 177 učenika srednjih škola, djece pripadnika boračkih populacija, kao i sredstva za dodjelu nagrada i otkup idejnih arhitektonskih rješenja uređenja pješačkog mosta „Most ispod mosta“ u Goraždu.  Tako će prva nagrada, za najbolje arhitektonsko rješenje, u novčanom iznosu od 3000 KM biti dodijeljena autoru Samidu Sinanoviću iz Sarajeva, druga nagrada u iznosu od 2000 KM pripala je grupi autora Ervinu Prašljoviću i Adnanu Zvoniću iz Sarajeva i Asmiru Šabiću iz Ilijaša, dok je treću nagradu i iznos od 1.000 KM osvojio Armin Mešić iz Sarajeva.

Na kraju sjednice, Vlada je dala saglasnost premijeru BPK-a da sa odabranim dobavljačem, MPI „Mlin“ Ustikolina, potpiše Ugovor o nabavci i isporuci 191 tone merkantilne pšenice za potrebe Direkcije robnih rezervi BPK-a Goražde .

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.