• OBJAVLJENO: 23.01.2006.
Na vanrednoj sjednici Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde imenovan novi premijer
Dosadašnji Premijer Salko Obhođaš dostojno ispraćen!

premijer_big

Poslanici Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na svojoj vanrednoj sjednici 19.01.2006. godine prihvatili su ostavku premijera Bosansko-podrinjskog kantona Goražde mr. Salka Obhođaša i sa 14 glasova za, jednim protiv i 10 uzdržanih, donijeli Odluku o njegovom razriješenju. Ova odluka uslijedila je nakon eksplicitnog zahtjeva OHR-a, bez prava žalbe i datog roka do 20.01.2006.godine, a sve zbog, kako je navedeno u obrazloženju, kršenja izbornog zakona.

Podsjećanja radi, poslanici SDA u Skupštini BPK-a Goražde ranije su odgodili izjašnjavanje o ostavci premijera Obhođaša, dok se ne prikupe sva relavantna mišljenja o tome da li je premijer zaista prekršio izborni zakon po kome je traženo da odstupi od navedene dužnosti. Na zahtjev OHR-a, bez dobivenih odgovora, a kako Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde i Stranci demokratske akcije ne bile nametnute sankcije, poslanici SDA, koji čine većinu u Skupštini kantona, prihvatili su ostavku premijera Salka Obhođaša.

premijer_big2

 

 

U oproštajnom govoru bivši premijer BPK-a Goražde mr. Salko Obhođaš, između ostalog je kazao:
„Mislim da je svima već dovoljno jasno kako sve ovo što se dešava oko mene i premijera Zeničko-dobojskog kantona nije atak samo na nas kao individue, već atak na cjelokupnu politiku naše stranke, pokušaj destabilizacije kantona na čijem čelu su , hajde da tako kažemo, bošnjački premijeri iz SDA, a samim time ovo je i priprema pogodnog terena za izbore koji su na pragu , priprema terena za teške pregovore o reformi policije, sudstva, i na koncu, ustavnih promjena i preustroja kantona. Nije svejedno ko će se u ovom periodu promjena i neizvjesnog ishoda pregovora i dogovora o regionalizaciji, o budućem položaju našeg kantona , bez obzira kako se on ubuduće zvao, nalaziti na čelu Vlade koja će učestvovati u svemu ovome.

Ipak, odlazim sa ove funkcije zadovoljan i u uvjerenju da će propasti pokušaj svih destruktivnih i rušilačkih snaga koji su mojom ostavkom i rušenjem ove Vlade, željeli napraviti haos i destabilizaciju Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.
Zašto sam tako uvjeren? Zato što smo u ovom periodu napravili funkcionalan i održiv sistem vlasti u kojem odlazak jednog čovjeka ili više njih, pa makar se oni nalazili na najvećim funkcijama, neće poremetiti funkcionisanje tog sistema. Za sve ovo bilo je potrebno mnogo napornog rada i truda, ali ne žalim zbog toga, jer sada imamo uređen sistem i sistematski rješena mnoga vitalna pitanja građana ovog Kantona.

Želim se stoga, zahvaliti svim poslanicima koji su meni i ovoj Vladi pružali podršku u radu. Želim se zahvaliti svim svojim saradnicima, koji su skupa sa mnom učestvovali u organizovanju funkcionalne i operativne izvršne vlasti, kao i onima koji su sa nama nesebično radili na obezbjeđivanju boljeg standarda i života svih stanovnika Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Na kraju, koristim priliku da se zahvalim i svim građanima Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na razumijevanju, na brojnim pismima i riječima podrške, kao i na povjerenju koje su imali u mene i u ovu Vladu.
Želim svima vama dobro zdravlje i mnogo sreće u životu i budućem radu, još jednom uvjeren da iza sebe ostavljam ljude u koje i dalje možete imati povjerenje i ljude koji će nastaviti kontinuitet uspješnog rada ove Vlade. „

premijer_big3

 

Od premijera Obhođaša, u pauzi sjednice Skupštine, uz prigodne poklone i suze koje nisu mogli sakriti, oprostili su se njegovi saradnici, kao i predstavnici uposlenih radnika u kantonalnim organima uprave i radnika „Azota“

U nastavku sjednice većinom glasova poslanika, a na prijedlog Kantonalnog odbora SDA, za novog premijera izabran je Nazif Uruči, dosadašnji ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice. Dosadašnji ministri privrede, finansija, unutrašnjih poslova, urbanizma, obrazovanja, boračkih pitanja i pravde, Ferid Bučo, Milenko Grujić, Nusret Sipović, Vladimir Nedimović, Emira Drakovac, Nermana Sofović i Midhat Bašić ostali su na svojim funkcijama, dok će ministarsko mjesto socijalne politike biti naknadno popunjeno.

Novoizabrani premijer i ministri nakon toga, položili su svečanu zakletvu.

U prigodnom govoru, novi premijer BPK-a Goražde Nazif Uruči zahvalio se na ukazanom povjerenju, te naglasio da će kontinuitet stare Vlade biti nastavljen u realizaciji mnogobrojnih poslova i zadataka planiranih u ovoj godini.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.