• OBJAVLJENO: 27.09.2021.
Obilježen Dan općine Pale u FBiH i Dan oslobođenja Hrenovice
Ova lokalna zajednica može računati na podršku Vlade BPK Goražde

Odavanjem počasti poginulim braniocima, svečanom sjednicom Općinskog vijeća i drugim sadržajima danas je obilježen Dan općine Pale u FBiH i Dan oslobođenja Hrenovice.

 Obilježavanju ovog značajnog datuma prisustvovali su predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Bosansko-podrinjskog kantona , Grada Goražda i općine Foča u FBiH te ove lokalne zajednice koji su izrazili spremnost da zajedničkim radom doprinesu stvaranju  boljih uslova za život svih stanovnika na prostoru ove lokalne zajednice.  

„ Ako se vratimo unazad kada je sve bilo zapaljeno, stanovnici protjerani, pomaka ima jer narod se vratio, infrastruktura je obnovljena, danas se mnogo bolje živi.  Međutim ono što koči razvoj ove lokalne zajednice je nedostatak radnih mjesta u realnom sektoru i  s tim nismo zadovoljni i na tome moramo raditi. Treba više vremena da napravimo iskorak, ali sigurno da ćemo  nastojati ovaj kraj učiniti boljim mjestom za život svih stanovnika, posebno mladih“ – kazao je načelnik Općine Pale u FBiH Almin Ćutuk.  

U sklopu obilježavanja, danas je  u mjestu Lunje u MZ Hrenovica otvoren  i rekonstruisani most,  a radi se o projektu za koji su Vlada BPK Goražde i Federalno ministarstvo izbjeglih i raseljenih  lica izdvojili  150.000 KM.

„ Bilo je mostova u prethodnom periodu, ali sve su to bila  privremena rješenja. Prvi put smo uradili most koji je trajno rješenje što je od velikog značaja za ljude koji žive na ovoj strani rijeke Prače.  Počeli smo i sanaciju oštećenog korita što sa 40.000 KM, takođe, u cjelosti finansira Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica“ – naglasio je načelnik Ćutuk.  

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća istakla  je da ova lokalna zajednica uvijek može računati na podršku BPK Goražde koji, kako je kazala, ima poseban senzibilitet prema općini Pale u FBiH kao jednoj od najnerazvijenijih u FBiH.    

  “Mnogo toga je urađeno do danas  ali takođe ima još mnogo posla jer postoji potreba za novim investicijama i radnim mjestima, kako bismo zadržali ljude na ovom području.  Zadovolna sam što upravo na Dan općine Pale u FBiH i prvog oslobođenja Hrenovice imamo priliku da u ovom mjestu otvorimo jedan kapitalni projekat – most u čijem finansiranju je učestvovala i Vlada BPK koja je izdvojila 50.000 KM, dok je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica učestvovalo sa 100.000 KM,  što je bilo prioritetno za ove mještane“ – istakla je premijerka Aida Obuća.  

Uz čestitke u povodu Dana općine i Dana oslobođenja Hrenovice, premijerka BPK Goražde Aida Obuća, u svom obraćanju, ukazala je na značaj borbe naših heroja u proteklom odbrambeno-oslobodilačkom ratu i njihovu zaslugu  za sve ono što danas imamo, a to je sloboda u kojoj uživamo. Dodala je da osim redovnog finansiranja kroz mjesečne grantove Vlada BPK Goražde podržava realizaciju projekata u ovom dijelu kantona.

„ Svakog mjeseca prebacujemo sredstva za ovu lokalnu zajednicu neophodna za njeno funkcionisanje, jer smo svjeni da bez podrške Vlade BPK oni zaista ne bi mogli opstati. Pored toga podržavamo i prioritetne projekte u ovo dijelu BPK i  do sada smo u te svrhe izdvojili  50. 000 KM, a do kraja godine vjerovatno ćemo podržati sa još toliko. Posebno sam ponosna na projekat zapošljavanja koji ova općina realizuje sa švicarskim Caritasom, gdje je Vlada BPK učestvovala sa 80 posto sredstava, odnosno 40.000 KM gdje je  zaposleno više od  20 mladih ljudi tako da i na taj način  omogućavamo opstanak stanovništva u ovoj lokalnoj zajednici“ – istakla je premijerka BPK Goražde.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.