• OBJAVLJENO: 29.09.2021.
Press konferencija ministra za finansije BPK Goražde
Grant sredstva Vlade Federacije BiH doznačena u budžet Bosansko-podrinjskog kantona Goražde

Nakon donošenja odluke o raspodjeli sredstava, u Budžet Bosansko-podrinjskog kantona  Goražde sa nivoa Federacije BiH doznačena su grant sredstva u iznosu od 4.195.000 KM, potvrdio je na današnjoj press konferenciji ministar za finansije BPK-a Esad Kanlić.

Prema  njegovim riječima, podrška viših nivoa vlasti BPK je nužna a sredstva će se utrošiti prioritetno, u  skladu sa odlukama Vlade BPK Goražde.

„  Dio sredstava bit će utrošen za vanjski dug kao i druga stvorena dugovanja koja ćemo pokušati izmiriti u što većem obimu i nadam se da će ostati neizmirena samo ona iz 2021. godine. Također, dio sredstava će pomoći  i u sanaciji posljedica pandemije, tako da će, uz ostalo, određeni iznos posredstvom Ministarstva privrede i javnog poziva biti dodijeljena i privrednicima, ali i u druge svrhe U svakom slučaju, Vlada BPK će utvrditi koji su to prioriteti i odlučiti na koji način će se utrošiti, tako da neće biti velikih odstupanja u odnosu na prošlu godinu“ – kazao je ministar  Kanlić.  

Ovom prilikom ministar Kanlić podsjetio je da je Budžet BPK Goražde za ovu godinu usvojen u iznosu nešto većem od 39.000.000 KM te da je situacija u budžetu trenutno stabilna. 

 „ Imamo blago povećanje punjenja budžeta i bez granta, tako da stižemo da izmirimo sve obaveze, od socijalnih davanja, boračke egzistencijalne naknade čija isplata je redovna kao i ostalih davanja iz budžeta i u prvih šest mjeseci nije bilo velikih odstupanja u odnosu na planirani budžet. Sva ministarstva u Vladi BPK  će izvršiti analizu stanja u svojim budžetima, nakon čega ćemo odlučiti da li postoji potreba za izmjenama i dopunama kantonalnog Budžeta  za ovu godinu“ – kazao je ministar za finansije BPK Goražde.  

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.