• OBJAVLJENO: 30.09.2021.
U mjesnoj zajednici Ilovača
Ozvaničen početak radova na sanaciji regionalnog puta R448-a na dionici Pijesak-Ilovača

Zahvaljujući Vladi BPK Goražde,  u mjesnoj zajednici Ilovača svečanim presjecanjem vrpce danas je ozvaničen početak radova na sanaciji putne komunikacije koja je dio regionalnog puta R448 –a, koji  je u nadležnosti Bosansko -podrinjskog kantona Goražde.

Za asfaltiranje dionice Pijesak – Ilovača, u dužini oko jednog kilometra, iz budžeta Direkcije za ceste Ministarstva za privredu BPK-a bit će izdvojeno 310.450 KM.

Predsjednik Savjeta MZ Ilovača Bahto Ličina naglasio je da je riječ o značajnom projektu na koji mještani čekaju godinama, a čija realizacija će doprinijeti opstanku ljudi na ovim prostorima.  

„ Stanovnici MZ Ilovača su imali dugogodišnji problem loše putne komunikacije i Direkcija za ceste i Ministarstvo privrede utvrdili su da je to gorući problem ove mjesne zajednice. Izdvojili smo više od 310.000 KM za afaltiranje putnog pravca u dužini od oko jednog kilometra i nadam se da će stanovnici ovog dijela Grada Goražde imati kvalitetniju putnu komunikaciju“ – kazala je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Rok za izvođenje radova je 90 dana, a  ukoliko to vremenski uslovi dozvole, očekuje se da oni budu okončani i prije.  

Ministar za privredu BPK Mensad Arnaut podsjetio je da je ova putna komunikacija ranije bila u u nadležnosti Grada Goražda, te da je krajem 2019. godine  Vlada FBiH ovaj dio proglasila regionalnim putem, a riječ je o dionici Osanica – Orahovice – Prača u dužini od 32 kilometra.  

„ Tada smo namjenska sredstva iz Direkcije za ceste u Ministarstvu privrede počeli koristiti za uređenje ovih putnih pravaca.  Obzirom da je dio puta  od Osanice do Ilovače  saniran kreditom Saudijskog fonda posredstvom Grada Goražde, projekat nije bio završen do kraja i ostalo je oko 900 metara na dionici Pijesak – Ilovača. Mi smo putem javnog poziva odabrali izvođača i radovi su počeli kako bi i taj dio okončali“ – kazao je Arnaut.  

Dodao je da će pored sanacije putnih pravaca na regionalnom putu R448, Direkcija za ceste i Ministarstvo privrede putem projekata nižih nivoa vlasti podržati i sanaciju nekategorisanih putnih pravaca.  

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.