• OBJAVLJENO: 15.10.2021.
Nakon uspješno okončanih pregovora između pregovaračkih timova Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu
Na obostrano zadovoljstvo, potpisan Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području BPK Goražde, kojim će biti obuhvaćeni svi radnici zaposleni u zdravstvu

Ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde Eniz Halilović i predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika uposlenih u zdravstvu na prostoru našeg kantona Emir Baščelija potpisali su danas Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području BPK Goražde, a potpisivanju je prisustvovao i direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK Goražde Salem Halilović.

S obzirom da su pregovori trajali nepune tri godine, prema riječima ministra Halilovića, potpisivanje Kolektivnog ugovora posebno je značajno u vrijeme pandemije kako bi se na neki način odužili zdravstvenim radnicima za sve ono što čine u ovom periodu.

„Želim da se zahvalim Zavodu zdravstvenog osiguranja koji je pružio veliku podršku, jer bez njihove podrške potpisivanje ne bismo mogli realizovati s obzirom da se finansijska sredstva izdvajaju iz fonda Zavoda“-kazao je ministar Halilović.

Zavod je paralelno vodio pregovore i radio na finansijskoj konstrukciji već duži vremenski period kako bi obezbijedio sredstva, što je prema riječima direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Salema Halilovića,  postignuto preraspodjelom i racionalizacijom nekih troškova, a za rezultat je imalo današnje potpisivanje.  Kolektivni  ugovor potpisan je  na period od dvije godine, a za njegovu implementaciju Zavod zdravstvenog osiguranja će izdvajati 760.000 KM na godišnjem nivou.

„Postojalo je razumijevanje i Pregovaračkog tima Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu koji je realno shvatio koliko Zavod može izdvojiti sredstava na godišnjem nivou za realizaciju Kolektivnog ugovora“- ističe direktor Salem Halilović.

Zahvalnost Vladi BPK Goražde koja je dala saglasnost za potpisivanje ugovora i Zavodu za javno zdravstvo, ovom prilikom, uputio je predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika uposlenih u zdravstvu BPK Goražde Emir Baščelija.

„Jeste da smo dugo čekali, ali konačno će radnici zaposleni u zdravstvu, na neki način, biti zadovoljni. Potpisivanje Kolektivnog ugovora stvara neku sigurnost uposlenim u zdravstvu, ali i nameće obaveze prema građanima koje su dužni poštovati posebno u uslovima pandemije virusa COVID-19, iako su se i do sada prema njima požrtvovano odnosili. Kolektivnim ugovorom definisano je povećanje koeficijenata do 0,2 što smatramo da nije neko povećanje te povećanje satnice sa 2,11 na 2,25, što je i dalje najmanja satnica u FBiH“-nakon potpisivanja kazao je predsjednik Baščelija.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.