• OBJAVLJENO: 15.10.2021.
Bosansko-podrinjski kanton Goražde
Počela grijna sezona

Grijna sezona počela je danas na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Kako ističu u kantonalnoj Direkciji za robne rezerve, u funkciji su sve kotlovnice u nadležnosti direkcije, a obezbijeđene su i dovoljne količine energenata.

Direktor  Admir Pozderović  napominje da je u nadležnosti Direkcije  ukupno 18 kotlovnica za zagrijavanje prostorija budžetskih korisnika.

“Od toga je  devet kotlovnica na pelet i isto toliko na lož ulje a za početak grijne sezone svi korisnici snabdjeveni  su dovoljnim količinama oba energenta. Takođe,  Vlada BPK Goražde je odobrila  nabavku i dodatnih količina od 70 tona peleta” – istakao je Pozderović.

Dodao je da se tokom  jedne grijne sezone  u BPK Goražde utroši  oko 250 tona peleta i 90 tona lož ulja  te da je intencija u perspektivi da se u cjelosti pređe na sistem zagrijavanja peletom, kao ekološki i ekonomski prihvatljivijem rješenju.

“ Međutim,  kako se na tržištu bilježi nestašica i rast cijena peleta,  a imajući u vidu resurse koje ovaj kanton ima,  apelujem na nadležne institucije  da bi se trebalo razmišljati o pokretanju pogona za proizvodnju peleta na području BPK Goražde kako bi se za početak bar mogle zadovoljiti potrebe ovdašnjih institucija i stanovništva za ovim energentom” – mišljenja je direktor Direkcije za robne rezerve BPK Goražde.

www.bpkg.gov.ba/www.rtvbpk.ba

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.