• OBJAVLJENO: 19.10.2021.
Press konferencija ministra za privredu BPK Goražde
Objavljen Javni poziv za podnošenje zahtjeva po Planu i Programu utroška sredstava u sektoru vodoprivrede za 2021. godinu

Vlada BPK Goražde nedavno je Ministarstvu za privredu dala saglasnost na Plan i Program utroška sredstava u sektoru vodoprivede za 2021.godinu.

Vrijednost programa iznosi 750.000 KM, a prema riječima ministra Mensada Arnauta, radi se o namjenskim sredstvima prikupljenim od vodnih naknada.  Program će se realizovati u dvije faze, a sredstva za realizaciju projekata bit će dodijeljena općinama u sastavu BPK Goražde, odnosno Gradu Goražde, putem javnog poziva.

„Prva faza odnosi se na implementaciju sredstava po ugovoru koji smo potpisali sa Gradskom upravom Grada Goražde za sufinansiranje projekta sanacije potisnog cjevovoda u iznosu od 312.000 KM. S obzirom da je projekat još  toku, prema procjenama, prva faza će iznositi negdje oko 276.390 KM, tako da će za preostali dio sredstava, negdje oko 473.400 KM, ponovo  biti raspisan javni poziv na koji će imati pravo da apliciraju sve tri lokalne zajednice u sastavu BPK Goražde. Ako su bili korisnici ove podrške u prethodnoj godini,  ta sredstva moraju prije apliciranja na javni poziv i opravdati“- kazao je ministar Arnaut.

Dodao je da će  lokalne zajednice u svojim zahtjevima moći zatražiti sredstva i za izradu projekata, ukoliko se to smatra opravdanim po tu lokalnu zajednicu, kao što je izgradnja i sanacija određenih vodovoda kao i uređenje korita.

„Grad Goražde kao i općine Foča i Pale u FBiH vjerovatno će detektovati svoje probleme i aplicirati na javni poziv sa projektima, a Ministarstvo i Vlada BPK Goražde će podržati one  koji se ocijene kao najprihvatljiviji. Ono što je najbitnije, jedna lokalna zajednica može aplicirati sa više projekata za koje će morati izdvojiti deset posto svojih sredstava,  a projekti koje ćemo podržati će biti samo oni koji imaju projektnu dokumentaciju i studiju izvodljivosti“- ističe ministar za privredu BPK Goražde Mensad Arnaut.

Javni poziv Ministarstva privrede za podnošenje zahtjeva za korištenje sredstava po Planu i Programu utroška sredstava u sektoru vodoprivede za 2021.godinu, sa odgovarajućim prijavnim obrascem objavljen je danas, a rok za dostavu prijava je 29.10.2021. godine, do 16,00 sati.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.