• OBJAVLJENO: 25.10.2021.
Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde
Potpisani ugovori o sufinansiranju projekata u općini Pale u FBiH

Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća i načelnik općine Pale u FBiH Almin Ćutuk potpisali su danas dva veoma značajna ugovora o realizaciji projekata ove lokalne zajednice za čiju implementaciju je kroz Program utroška sredstava sa ekonomskog koda- Tekući transferi drugim nivoima vlasti Vlada BPK Goražde izdvojila 60.000 KM.

Radi se o sufinansijskoj podršci za realizaciju projekta „Nabavka mehanizacije-opreme za potrebe Civilne zaštite“ u iznosu od 50.000 KM te projekta „Izrada projektne dokumentacije za infrastrukturne projekte Općine Pale u FBiH“ u iznosu od 10.000 KM.

Kako je nakon potpisivanja ugovora kazala premijerka BPK Goražde, realizacijom ovih projekta se nastoje, prije svega, ojačati kapaciteti civilne zaštite na prostoru lokalne zajednice Pale u FBiH te JKP „Prača“.

„ Implementacijom projekta nabavke mehanizacije, odnosno opreme za potrebe civilne zaštite, u planu je nabavka skip mašine koja je jako neophodna na ovim prostorima, a čija je vrijednost oko 190.000 KM. Pored učešća Vlade BPK Goražde, sredstva za realizaciju ovog projekta u iznosu od 100.000 KM obezbijedila je i Vlada FBiH, dok je ostatak sredstava obezbijedila općina Pale u FBiH. Drugi projekat koji je isto tako kvalitetan podržan je sa iznosom  od 10.000KM. Riječ je o izradi projektne dokumentacije kako bi ova lokalna zajednica bila spremna da aplicira na infrastrukturne projekte koji će se realizirati u 2022. godini“-kazala je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Ona je iskazala je zadovoljstvo što na ovaj način Vlada BPK Goražde može pružiti podršku projektima lokalnih zajednica Pale i Foča u FBiH i Grada Goražde te očekuje da će aplicirati sa novim projektima koje je neophodno implementirati na tom području. Intencija Vlade je da do kraja godine utroši sredstva od 320.000 KM koliko je planirano na ovom ekonomskom kodu, a najbitnije je to da su od momenta potpisivanja ugovora sredstva operativna u roku od trideset dana.

Da se radi o podršci  veoma značajnim projektima potvrđuje i načelnik općine Pale u FBiH Almin Ćutuk.

„ Nabavka skip mašine u velikoj mjeri će nam omogućiti lakše zimsko i ljetno održavanje kategorisanih i nekategorisanih puteva, odvoz smeća te održavanje korita rijeke Prače, jer većina poslova koji se obavljaju na tom prostoru zavise od ove kombinovane mašine. Što se tiče drugog projekta za koji smo danas potpisali ugovor,  radi se o podršci izrade  dokumentacije za infrastrukturne projekte sa kojim Općina Pale u FBiH u narednom periodu ima u planu da  aplicira prema različitim nivoima vlasti.  U zavisnosti od finansijskih mogućnosti, izdvajamo projekat rekonstrukecije vodovoda komunalnog preduzeća u Prači, sanaciju mosta “Alija Izetbegović” kao i veći broj puteva koje planiramo da asfaltiramo i saniramo, a jedan od značajnijih projekata jeste uređenje industrijske zone u Hrenovici“-kazao je načelnik Ćutuk nakon potpisivanja ugovora.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.