• OBJAVLJENO: 28.10.2021.
Ministarstvo za privredu BPK Goražde
Upućen poziv poljoprivrednim proizvođačima koji planiraju aplicirati na federalnu novčanu podršku u poljoprivredi u toku 2022.godine da su obavezni izvršiti prijavu Plana proizvodnje na obrascu PPP

Ministarstvo za privredu BPK-a Goražde obavijestilo je sve poljoprivredne proizvođače, fizička i pravna lica s područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde koji planiraju aplicirati na federalnu novčanu podršku u poljoprivredi u toku 2022.godine, da su u skladu sa zakonskim procedurama obavezni izvršiti prijavu Plana proizvodnje na obrascu PPP najkasnije do 15.11.2021.godine.

Prijavu plana proizvodnje mogu izvršiti u kancelariji broj 15. Ministarstva za privredu BPK-a Goražde, svakim radnim danom od 08,00 do 16,00 sati ili putem telefona br:038/224-028, a tekst obavijesti i obrazac PPP dostupni su na zvaničnoj internet stranici Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde (www.bpkg.gov.ba),kao i u nadležnim općinskim službama za poljoprivredu.

Prema riječima ministra Mensada Arnauta, aplikanti ne mogu istovremeno ostvarivati pravo na podsticaje sa kantonalnog i federalnog nivoa, tako da su pozvana sva pravna i fizička lica koja mogu da ostvare pravo na novčane podsticaje na federalnom nivou da dostave ovaj plan, kako bi se  rasteretio budžet BPK Goražde.

„ Zbog nedostatka finansijskih sredstava u budžetu BPK Goražde, Ministarstvo za privredu BPK Goražde provodi aktivnosti kako bi svi poljoprivredni proizvođači dobili podršku za razvoj poljoprivredne proizvodnje. U Budžetu BPK Goražde za podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji planirano je 250.000 KM što smatramo nedovoljnim, smatramo da je neophodna podrška i s viših nivoa vlasti kroz projekte. Dakle, korisnici podrške, odnosno poljoprivredni proizvođači ne mogu biti korisnici podrške po dva osnova, odnosno na  kantonalnom  i federalnom nivou“, kaže ministar Arnaut.

Dodaje da je to praksa bila i u 2021. godini, tako da su fizička i pravna lica u odnosu na prethodnu godinu ostvarila novčane podsticaje u iznosu većem od 160.000KM, a samim tim rasteretili i budžet BPK Goražde.

Kada je riječ o podsticajima u poljoprivrednoj proizvodnji za 2021. godinu, vrijednost Programa je 250.000 KM, a javni poziv objavljen je 08. juna 2021.godine. Krajnji rok za podnošenje zatjeva po ovom javnom pozivu je 15.12.2021.godine.

„Raspodjelom grant sredstva sa federalnog nivoa, u planu je implementacija tih sredstava, tako da ćemo po prvi put imati isplaćena sredstva prema poljoprivrednim proizvođačima u godini u kojoj su to pravo i ostvarili“-ističe ministar za privredu Mensad Arnaut.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.