• OBJAVLJENO: 28.10.2021.
Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde održala 106.redovnu sjednicu
Nastavljena isplata podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji za ovu godinu

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na 106.redovnoj sjednici nastavila je s isplatom podsticaja u poljoprivredi za ovu godinu. Tako su na prijedlog Ministarstva za privredu odobreni podsticaji za držanje pčelinjih društava, osnovnog stada ovaca i koza te za proizvodnju svježeg kravljeg mlijeka.

Usvojena je Uredba o dopuni Uredbe o sastavu komisija i naknadama članovima komisija u okviru kantonalnih organa uprave i općinskih službi za upravu u upravnom postupku.

Nakon razmatranja, primljen je k znanju i Izvještaj o epidemiološkoj situaciji COVID – 19 na području BPK Goražde za period od 18.do 24. oktobra ove godine. Prema ovom izvještaju, do sada je s prvom dozom vakcine vakcinisano 7669 osoba ili 44,1 %, a revakcinisano 6535 osoba ili 37,6% od ukupnog broja stanovnika našeg kantona, starijih od 18 godina. U ovoj sedmici imamo blago povećanje broja zaraženih i smanjen broj hospitaliziranih. Trenutno je 37 osoba pozitivnih na korona virus; na liječenju u Kliničkom centru u Sarajevu nalaze se četiri osobe iz Goražda, dok je  u Kantonalnoj bolnici hospitaliziran jedan pacijent. Prema riječima resorne ministrice, u školama na području našeg kantona zadovoljavajuća je situacija, nastava se odvija redovno, dok je procenat vakcinisanih prosvjetnih radnika između 70 i 80 %.

Takođe, razmatran i Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH upućen je odgovor Ministarstva za boračka pitanja BPK na Inicijativu zastupnice ovog Doma Jasmine Zubić u kojem se navodi da je Bosansko-podrinjski kanton u potpunosti uskladio zakonske odredbe sa federalnim Zakonom o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica i omogućio jednaka prava svim braniocima, bez obzira na starosnu dob.

U nastavku sjednice, Vlada je zadužila Ministarstvo za urbanizam da pokrene postupak nabavke i ugradnje sistema grijanja u zgradi Ministarstva za privredu BPK-a Goražde, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Premijerka BPK-a Goražde dobila je saglasnost za potpisivanje  Ugovora o izvođenju radova na redovnom (zimskom) održavanju regionalne ceste R 448 Potkozara-Goražde-Hrenovica i  R 448a Osanica-Ilovača-Prača za 2021-2022. godinu s privrednim društvom „Okac“ d.o.o. Goražde u iznosu od 224.000 KM. Kako je istaknuto, po prvi put nakon niza godina ovaj ugovor potpisuje se uoči početka zimske sezone, što je svakako za pohvalu.

Policijski komesar Uprave policije MUP-a BPK-a Goražde dobio je saglasnost za potpisivanje Ugovora sa firmom „Uslužnost „ d.o.o Sarajevo o nabavci dijela policijskih uniformi, u vrijednosti od 33.303 KM.

Za sufinansiranje Projekta pod nazivom „Unaprjeđenje boljeg i kvalitetnijeg informisanja,  javnom preduzeću „Kulturno-informativni centar“ d.o.o. Prača odobrena su sredstva u iznosu od 5.000 KM.

Sportskom savezu BPK-a Goražde odobreno je 10.200 KM za isplatu devetog i desetog dijela, a Sportskom savezu za sport i rekreaciju invalida BPK-a Goražde 4.500 KM za isplatu drugog dijela novčanih sredstava za 2021.godinu.

Sredstva u iznosu od 3.000 KM odobrena su Medžlisu Islamske zajednice Goražde za zagrijavanje prostorija džamije Kajserija

Na današnjoj sjednici imenovan je član Upravnog odbora JZU Kantonalna bolnica Goražde, a nakon što je razriješila vršioca dužnosti, Vlada je imenovala direktora Agencije za privatizaciju u BPK-a Goražde, na mandatni period od četiri godine.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.