• OBJAVLJENO: 22.11.2021.
Sastanak premijerke BPK Goražde i ministra zdravstva sa direktoricom Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde
Razgovarano o novim mjerama za suzbijanje širenja virusa COVID-19

Nove mjere za suzbijanje širenja virusa COVID-19  koje je nedavno usvojila Vlada FBiH, a koje će se u Federaciji BiH primjenjivati od  20. decembra, bile su tema današnjeg sastanka premijerke BPK Goražde Aide Obuće, ministra zdravstva Eniza Halilovića i direktorice Zavoda za javno zdravstvo Medine Bičo. Naglašeno je da će osim VTP (vakcinisan, testiran, prebolio) propusnica u ovom kantonu biti intenzivirane i aktivnosti na izradi QR koda za vakcinisane osobe.  

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća ističe da će do početka primjene novih mjera biti izvršene neophodne pripreme. 

“ U skladu s dopisom koji smo dobili od Federalnog ministarstva zdravstva imenovat ćemo nadležnu instituciju koja će voditi tu bazu podataka kada je u pitanju BPK Goražde i odrediti koordinatora koji će biti u komunikaciji sa ostalim predstavnicima iz drugih kantona. Dakle, imat ćemo bazu svih osoba koje su prije svega vakcinisane, osoba koje su testirane i osoba koje su prebolile COVID-19, a svim tim licima će se izdavati adekvatna potvrda koja će biti unificirana na području cijele FBiH” – pojasnila je Obuća.  

Naglasila je da su u toku i pripreme za izradu QR koda za vakcinisane građane s područja BPK, uz podatak da do sada taj kod na području FBiH ima samo Tuzlanski, Zeničko-dobojski i Kanton Sarajevo.  

Ministar zdravstva Eniz Halilović podsjetio je da je Vlada FBiH postojeće mjere produžila za još 14 dana, uz novinu sa pravilom VTP. 

“ Što se tiče obaveze koju imaju krizni štabovi i kantonalne vlasti kao i zdravstvne ustanove jeste da se poduzmu sve neophodne mjere kako bi imali što efikasniju mogućnost da se naši građani vakcinišu, kao i bolju dostupnost vakcina. Operativnim planom koji je predložio Krizni štab ministarstva ranije, mi smo već te mjere poduzeli tako da ćemo biti mnogo spremniji za njihovo provođenje ”- kazao je Halilović.  

Na sastanku je konstatovano da , iako je procenat imunizacije  na području ovog kantona prilično dobar,  opada zainteresovanost građana za vakcinaciju,  mada se raspolaže sa četiri vrste vakcina čime je građanima ostavljena mogućnost izbora.  

“Na području kantona prvom dozom je vakcinisano 8.618 osoba ili 47,9 posto od ukupnog broja punoljetnih  stanovnika. Možemo reći da je ovaj procenat dosta dobar kada uporedimo sa drugim kantonima, ali obzirom da imamo na raspolaganju vakcine a imamo još nevakcinisanih osoba, ovaj procenat može biti mnogo bolji, pa još jednom upućujem apel građanima da se vakcinišu, naročito osobe starije životne dobi i one sa hroničnim bolestima, jer vakcina zaista štiti od komplikacija i smrtnih ishoda. Imamo vakcine Pfizer, Sinofarm, Moderna i AstraZeneca” – kazala je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Medina Bičo.  

Ona je upozorila da se, kada je riječ o stopi prijenosa virusa, BPK Goražde nalazi na nivou tri, što znači da će, ukoliko se stanje pogorša biti neophodno poduzeti restriktivnije mjere.  Trenutno je na području kantona 45 aktivno zaraženih osoba, na bolničkom liječenju je osam osoba, pet u KCUS-u i tri u Kantonalnoj bolnici Goražde.  Od početka pandemije oporavile su se 2.323 osobe.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.