• OBJAVLJENO: 25.11.2021.
Bosansko-podrinjski kanton Goražde
Dan državnosti BiH nizom događaja obilježen na području Bosansko-podrinjskog kantona  Goražde

Polaganjem cvijeća odata je počast poginulim braniocima na šehidskom mezarju i na Partizanskom groblju u Kolijevkama, spomen obilježju poginulim pripadnicima MUP-a te spomen obilježju ubijenoj djeci Goražda. Uz predstavnike Koordinacije boračkih udruženja, cvijeće su položile delegacije izvršne i zakonodavne vlasti Bosansko-podrinjskog kantona i Muftijstva goraždanskog.

Svečana akademija povodom 25. novembra-Dana državnosti BiH održana je u Velikoj sali Centra za kulturu Goražde, na kojoj su o značaju današnjeg datuma govorili premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća, gradonačelnik Grada Goražde Ernest Imamović, predsjedavajući Gradskog vijeća Bajro Obuća , a gost akademije bio je akademik prof.dr Suad Kurtćehajić.

Uz čestitke građanima, oni su u svom obraćanju pozvali na jedinstvo u očuvanju naše jedine domovine Bosne i Hercegovine, te kazali da se ne smiju zaboraviti oni koji su koju su dali najveći doprinos u odbrambeno-oslobodilačkom ratu.

“ Nikada ne smijemo zaboraviti one koji su u hiljadugodišnjoj povijesti BiH, za ovu državu dali najviše. To nikada ne smijemo zaboraviti već moramo cijeniti i na tim tekovinama onih kojih su ovu državu branili i odbranili, i branit će opet ako bude trebalo, moramo graditi ovu zemlju i učimo nove generacije kakav odnos moraju imati prema našoj jedinoj domovini” – kazao je predsjedavajući Gradskog vijeća Goražde Bajro Obuća.   

Čestitke građanima uputio je i gradonačelnik Goražda Ernest Imamović .

 “ Tog 25. novembra potvrđen je državno-pravni kontinuitet Bosne i Hercegovine te se stoga ovom datumu mora posvetiti značajno veća pažnja u budućnosti” – kazao je Imamović.  

Premijerka BPK Aida Obuća ocijenila je  da bi sudbina BiH bila umnogome drugačija da nije bilo 25. novembra i zasjedanja ZAVNOBiH-a. 

“  Ti hrabri ljudi su znali na kojoj se pravoj strani historije nalaze a to su ponovili i u periodu 1992 – 1995. godine. pogotovo u  herojskom gradu Goraždu, svi oni u sebi nose neuništivost duha ovog grada i države BiH. Ovih dana svjedočimo novim težnjama da se poruši ono što su generacije gradile,  ali i to nećemo dopustiti” – poručila je premijerka Aida Obuća. 

Gost svečane akademije, akademik prof.dr Suad Kurtćehajić u svom predavanju ukazao je na historijske činjenice vezane za kontinuitet bosanskohercegovačke državnosti. Naglasio je da se  značaj ovog dana ogleda  u tome što su, kako je kazao,  narodi BiH prvi put bili u mogućnosti da slobodno odlučuju o svojoj sudbini.

 “ Želim ukazati i na značaj povelje Kulina bana kojom se nezavisnost bosanske države brani i od teza da je BiH bila Titova konstrukcija, dok je 25. novembar 1943. važan, jer je time obnovljena njena državnost, a BiH je vjerovatno najstarija država u odnosu na naše susjede iako se u entitetu RS danas uči neka druga historija.ž,   kazao je između ostalog Kurtćehajić.  

Na svečanoj akademiji učenici osnovnih i srednjih škola prezentovali su  nagrađene radove o temi „Znanjem ćemo BiH graditi a dobrotom čuvati. Dodjeljene su i nagrade za najbolje likovne radove „Najljepše građevine moje domovine“, a program je upotpunjen kompozicijama u izvedbi OMŠ Avdo Smailović. 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.