• OBJAVLJENO: 14.12.2021.
Sastanak sa predsjednikom Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Federacije Bosne i Hercegovine
Razgovarano o donošenju Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti na nivou BPK

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća i ministri za finansije i pravosuđe Esad Kanlić i Nataša Danojlić sastali su se danas sa predsjednikom Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Federacije Bosne i Hercegovine Samirom Kurtovićem, a sastanku je prisustvovao i Elmir Pilav, predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika BPK Goražde.

Na sastanku je razgovarano o donošenju Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti na nivou BPK na čemu insistira sindikat, dok u Vladi kantona ističu da to nije sporno ali, napominju, da se o tome treba i dalje razgovarati.

“ Mi smo danas kao sindikat poslali jasnu poruku Vladi BPK Goražde da taj zakon mora regulisati plaće i naknade u organima vlasti, jer do sada to nije bilo.  Vlada je donosila odgovarajuće odluke i vršila isplatu, a jasna je poruka sindikata da se mora to uskladiti. Javnost treba da zna da su danas premijerka i resorni ministri  jasno zauzeli stav da oni ne žele nikakvo povećanje plaća na nivou BPK Goražde i da će oni zadržati plaće onakve kakve jesu i da neće biti nikakvih povećanja, a ono što mi želimo kao sindikat i što tražimo da se te plate usklade sa odredbama Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike” – kazao je predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika FBiH Samir Kurtović.  

Naglasio je da plaće moraju biti usklađene sa troškovima života tako da se, kako je kazao, to povećanje za državne službenike i namještenike mora desiti. 

” Ukoliko se ne desi, mi smo danas poslali jasnu poruku da ćemo krenuti u odgovarajuće aktivnosti koje se odnose na proteste i  generalni štrajk.  Javnost u BPK Goražde mora znati da je ova Vlada do sada imala jako dobru saradnju sa našim sindikatom i korektne odnose i mislim da je pozitivna poruka da oni ne žele nikakvo povećanje primanja što se tiče njih, ali da žele da usklade ove aktivnosti koje mi kao sindikat tražimo” – naveo je Kurtović. 

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća napomenula je da su u ovom kantonu svjesni zakonske obaveze  donošenja zakona kako bi se regulisalo ovo pitanje te podsjetila na obavezu kantona  iz postojećeg Federalnog zakona iz 2010.godine da donesu svoje zakone i primjenjuju federalne koeficijente.  

” Nažalost, naš kanton nikada nije izvršio tu svoju obavezu, jer smo uvijek bili limitirani finansijskim sredstvima iz razloga što naš budžet ne može podržati veliko povećanje primanja jer uvijek dobijamo grant sredstva za funkcionisanje i izvršavanje naših ustavnih nadležnosti. Smatramo da trebamo krenuti u pregovore sa Sindikatom državnih službenika i namještenika, obzirom da je u fazi usvajanje budžeta za 2022. godinu i kao što je predsjednik Kurtović rekao, mi trebamo razgovarati i tražiti modalitete kako da donesemo zakonsko rješenje koje će biti prihvatljivo za državne službenike i namještenike” – ovom prilikom kazala je premijerka BPK Goražde Aida Obuća .  

Slična situacija je i na nivou Federacije BiH gdje je sindikat, napominje Kurtović, pokrenuo aktivnosti i inicijative tako da se uskoro očekuju pregovori sa Vladom Federacije te eventualna podrška za usklađivanje plaća. Iz sindikata su pozvali  Vladu Federacije na pregovore kako bi pregovori i na tom nivou bili okončani prilikom usvajanja nacrta budžeta za narednu godinu i potpisivanja sporazuma o visini osnovice.

Naglasio je da je  Sporazum već potpisan sa Vladom Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona, a pregovori sa Srednjebosanskim kantonom su u toku. Osnovice su svugdje povećane do 10 posto, osim u BPK i u Vladi Federacije – pojasnili su iz Sindikata državnih službenika i namještenika Federacije Bosne i Hercegovine. 

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.