• OBJAVLJENO: 07.01.2022.
Sa ekonomskog koda Tekući transferi neprofitnim organizacijama za 2021.godinu
Ministarstvo za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice podržalo projekte udruženja i neprofitnih organizacija

Ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde Eniz Halilović potpisao je danas Ugovore o dodjeli sredstava na ime finansiranja i sufinansiranja projekata udruženja osoba sa invaliditetom i nevladinih neprofitnih organizacija iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, sa korisniicma koji su to pravo ostvarili po javnom pozivu ministarstva.

Za realizaciju projektnih aktivnosti, ugovore su potpisali predstavnici Udruženja oboljelih od cerebralne paralize i distrofije, Udruženja oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja “Biser”, SOS dječija sela BiH te Crveni križ Goražde, a sredstva u iznosu od 12.000 KM obezbijedilo je resorno ministarstvo u iznosu od 12.000 KM.

„Sredstva su namijenjena za realizaciju projekata s kojim su oni aplicirali na javni poziv ministarstva. Nažalost, u 2021.godini imali smo nešto manje sredstva na ovom ekonomskom kodu iz razloga što smo iznos sredstava od 15.000 KM, preusmjerili na Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport kako bismo podržali rad Resursne sobe.  Međutim, za podršku radu ovih udruženja u  budžetu za 2022.godinu planirana sredstva u iznosu od 30.000 KM“ –nakon potpisivanja ugovora naglasio je ministar Halilović.

Vladi i resornom ministarstvu riječi zahvalnosti na podršci ovom prilikom uputili su i predstavnici udruženja, ističući njen značaj u realizaciji projekata.

„Podrška je od velike pomoći, jer znamo da su protekle dvije godine bile vrlo teške zbog pandemije COVID-19 tako da smo u toku prošle godine bili došli u situaciju da ugasimo udruženje. Međutim, ove godine je već bolja situacija što se tiče Ministarstva i Gradske uprave i ja ovom prilikom želim da im se zahvalim što su prepoznali značaj postojanja udruženja čiji rad sigurno opravdava njihovo postojanje. Nadam se da ćemo u budućnosti imati sredstava čisto radi samog opstanka udruženja, a sve ostale aktivnosti mi inače radimo volonoterski“-ovom prilikom kazala je Mersiha Pecikoza, predsjednica Udruženja oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja “Biser”.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.