• OBJAVLJENO: 13.01.2022.
Delegacija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH boravila danas u prvoj radnoj posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde
Pravosuđe u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde može biti svijetli primjer pravosuđa u BiH

Delegacija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH na čelu sa predsjednikom Halilom Lagumdžijom boravila je danas u prvoj radnoj posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

Na sastanku održanom u zgradi Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde sa premijerkom Aidom Obućom i predsjedavajućom Skupštine Aidom Sirbubalo te ministrima za pravosuđe, upravu i radne odnose i finansije, a kojem su prisustvovali i predsjednici Općinskog i Kantonalnog suda Goražde, razgovarano je  o radu sudova i tužilaštva te mogućnostima njegovog unaprjeđenja.

Riječ je o prvoj radnoj posjeti Bosansko-podrinjskog kantona  Goražde, od stupanja na dužnost novog rukovodstva VSTV-a BiH.

„ Praksa je da prvo obavimo sastanke sa predsjednicima sudova kao i sa glavnim tužiocem, a nakon toga svi zajedno razgovaramo sa predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti o tome na koji način zajedno možemo pomoći u unaprjeđenju uslova rada sudova i tužilaštava, u ovom slučaju u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.  Imajući u vidu objektivne okolnosti koje  prate rad pravosuđa u ovom kantonu, od pandemije te popunjenosti sudova jer, primjerice Kantonalni sud je u jednom periodu radio samo s jednim pa onda dva izvršioca, Općinski sud Goražde je bio sa ukupno troje izvršilaca, uzimajući u obzir sve to i kvalitet i kvantitet, rad sudova je na zavidnom nivou“ – ocijenio je predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća, pozivajući se na informacije VSTV-a te činjenicu da sudovi i kantonalno tužilaštvo u Goraždu imaju jako dobre rezultate rada, ocijenila je da pravosuđe u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde može biti svijetli primjer pravosuđa u BiH.

„ Ono na čemu moramo raditi u narednom periodu jeste popunjenost kadrovima, kako sudijama tako i ostalim tehničkim osobljem, što ćemo raditi zajedno u dogovoru sa VSTV-om te materijalno –tehnički jačati kapacitete pravosudnih institucija. Takođe bih se zahvalila na dobroj komunikaciji koju smo uspostavili sa VSTV-om  kada je u riječ o nekoliko neriješenih pitanja koja su se delegirala s područja Bosansko-podrinjskog kantona  Goražde, a tiču  se neprocesuiranja ratnih zločina koji su se desili na području Gornje-drinske regije u periodu ‘92 – 95 godina, kao i nekoliko pitanja koja su vezana za saradnju Bosansko-podrinjskog kantona Goražde  i Kantona Sarajevo na rješavanju predmeta iz sarajevskog kantona u Kantonalnom sudu Goražde. Mi zaista smatramo da je saradnja između dva kantona jako bitna i da Kanton Sarajevo treba imati više senzibiliteta i cijeniti ono što Kantonalni sud u Goraždu radi za građane Kantona Sarajevo“ – kazala je premijerka Bosansko-podrinjskog kantona  Goražde.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.