• OBJAVLJENO: 02.02.2022.
Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde
Čestitka nadbiskupu Tomi Vukšiću povodom imenovanja na mjesto nadbiskupa Nadbiskupije vrhbosanske

Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća uputila je čestitku nadbiskupu Tomi Vukšiću povodom imenovanja na mjesto nadbiskupa Nadbiskupije vrhbosanske. 

U premijerkinoj čestitki stoji:

” Iskreno me je obradovalo Vaše imenovanje na čelo Nadbiskupije vrhbosanske te Vam, u svoje ime i u ime Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, čestitam na imenovanju, uz želje za dobro zdravlje i uspješan rad.

Uz zahvalnost Vašem prethodniku, uvaženom kardinalu Vinku Puljiću, na dosadašnjem predanom radu za dobrobit bosanskohercegovačkih katolika kao i svih Bosanaca i Hercegovaca koji Bosnu i Hercegovinu osjećaju svojom domovinom, ne sumnjam da i Vaša služba neće biti u promicanju istinskih vrijednosti kojima nas uče sve religije, a to nam znanje prenose ljudi istinski posvećeni vjeri i Božjem putu kao što ste Vi.

Vaša desetljetna, uspješna služba u svojstvu prvog biskupa Vojnog ordinarijata za Bosnu i Hercegovinu, uz sve ostale Vaše službe, zaslužuje posebno poštovanje te mi daje za pravo da kažem da ćemo i u novom nadbiskupu vrhbosanskom imati zagovornika čuvanja mira i dostojanstva svakoga čovjeka među svim bosanskohercegovačkim narodima, građanima i građankama.

Bosansko-podrinjski kanton Goražde ostaje otvoren za saradnju s Vama i sa Nadbiskupijom vrhbosanskom i u nama ćete uvijek imati iskrenog prijatelja.

S tim ciljem, njegovat ćemo i čuvati sjećanje na Blažene Drinske mučenice te u skladu s našim finansijskim mogućnostima, nastaviti s pružanjem podrške u izgradnji prve crkve njima posvećene, jer naš primarni cilj je da se svi stanovnici Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, bez obzira na vjeroispovijest, u njemu osjećaju kao svoj na svome”, navodi se u čestitki premijerke Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Podsjetimo, Papa Franjo prihvatio je odreknuće pastoralnog upravljanja Vrhbosanskom nadbiskupijom kardinala Vinka Puljića, koji je otišao u penziju.

Njega je na čelu Vrhbosanske nadbiskupije naslijedio dosadašnji nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić.

Svečanost liturgijskoga predstavljanja novoga nadbiskupa, predviđena je za 12. mart 2022. u katedrali slavljem sv. Mise.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.