• OBJAVLJENO: 15.11.2011.
Izgradnja zgrade za mlade
Potpisan Ugovor za izradu glavnog projekta za izgradnju stambeno-poslovnog objekta „Lamela – H2“ u Goraždu

U organizaciji Ministarstva za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline BPK Goražde danas je predstavljen idejni projekt stambeno-poslovnog objekta „Lamela – H2“ predviđenog za stanovanje mladih.

Idejni projekt, na osnovu idejnog rješenja resornog ministarstva, sačinila je projektantska kuća „Kuća tim“ d.o.o. Ilidža sa kojom je, danas, potpisan i ugovor o izradi glavnog projekta.

– Namjera je Vlade BPK Goražde da, izgradnjom ovog stambenog objekta, podrži mlade, visokoobrazovane kadrove da se vraćaju u Goražde, pronađu posao i ostanu ovdje. Takođe, namjera je i da se postave novi standardi stanovanja i da se pokaže da zgrade mogu biti odlična mjesta za život, a ujedno i da mogu da oblikuju grad, da mu daju jednu savremenu notu i da se kultura življenja ponovo vrati na ove prostore – kazao je danas resorni ministar Božidar Semiz.

Više detalja o izgledu samog objekta dao je direktor projektantske kuće Suad Šoljanin:

– Objekt se sastoji od podruma, prizemlja, sedam spratova i potkrovlja. U suštini imaju dvije varijante, karakteristične etaže, sa, otprilike, 35 do 46 stanova, u zavisnosti od toga kako se investitor odluči. Svi stanovi imaju kvadraturu od 40m² do 60m², mada ima i varijanta sa nekoliko stanova od 70m². Stanovi su prilagođeni mladim bračnim parovima i parovima sa djecom i zadovoljavaju sve standarde modernog stanovanja.

Uslovi i način dodjele stanova još nisu definisani.

– Mi, sa CRS-om i Ministarstvom civilnih poslova BiH, radimo na određenim projektima socijalnog, odnosno potpomognutog stanovanja, tako da imamo ideju, da kroz izgradnju ove zrade izvršimo promociju toga. Tako imamo varijantu da ovi stanovi ostanu  u vlasništvu Kantona, a Kanton da ih na neki način iznajmljuje, odnosno da omogući savremene uslove stanovanja po pristupačnim cijenama – dodao je ministar Semiz.

Prema riječima resornog ministra, izgradnja ove zgrade trebala bi da košta negdje oko 800.000 KM i, iako je, zbog smanjenja budžeta za ovu godinu, njena izgradnja onemogućena, planirano je da ona počne sljedeće godine na proljeće.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.