• OBJAVLJENO: 10.03.2006.
Promovisana trilogija „Istočno od Dejtona: Alija izbliza“

>Vrijedno svjedočanstvo o prvom predsjedniku BiH!

Pod pokroviteljstvom Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Općine Goražde u Goraždu je 27.02.2006.godine promovirana trilogija „Istočno od Dejtona:Alija izbliza“, autora Adamira Jerkovića, bivšeg savjetnika prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića.
Kao najbliži Izetbegovićev saradnik, Adamir Jerković nam vjerno priča o prvim i nesigurnim koracima daytonske države. Savjetnik Alije Iztbegovića bilježi u trilogiji zanimljive i neke malo poznate detalje iz vremena kada se BiH teškom mukom uspravljala na svoje noge. Trotomna knjiga sadrži opise važnih događaja i njihovih aktera. U centru pažnje je, svakako, prvi predsjednik BiH , kojeg zahvaljujući Jerkoviću upoznajemo u različitim situacijama, kao političara i običnog čovjeka , u trenucima radosti, tuge, nadanja i iščekivanja, ali i bolnih razočarenja.

Recezenti ovog vrijednog historijsko-publicističkog djela su eminentni naučnici : filozof, akademik, prof.dr. Vladimir Premec, predavač na Filozofskom fakultetu u Sarajevu; historičar, prof.dr. Enver Imamović, predavač na Filozofskom fakultetu u Sarajevu; islamolog-prof.dr. Šefik Kurdić, Univerzitet u Zenici, politolog-prof.dr. Mirko Pejanović, Fakultet političkih nauka u Sarajevu, koji je ujedno i predsjednik Srpskog građanskog vijeća.
Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde otkupila je 10 kompleta ove trilogije koju će zbog njene vrijednosti, posebno sa aspekta čuvanja sjećanja na lik i djelo našeg prvog predsjednika rahmetli Alije Izetbegovića, podijeliti Gradskoj biblioteci i svim školskim bibliotekama na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.