• OBJAVLJENO: 16.11.2011.
Održana 34.redovna sjednica Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde
Utvrđen budžetski okvir za 2012.godinu

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde održala je danas 34.redovnu sjednicu. Ovoj sjednici po prvi put prisustvovala je i novoizabrana ministrica za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Azra Kuljuh, koja je ovom prilikom poručila da će nastojati da što kvalitetnije doprinese zajedničkom radu Vlade.

Nakon razmatranja izvještaja ministra za finansije, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na današnjoj 34.redovnoj sjednici definisala je budžetski okvir za 2012.godinu, koji se kreće u iznosu od 40 miliona i 100.000 KM. Od ove sume, izvorna, vlastita  sredstva Kantona su 32 miliona, a ostatak bi se trebao obezbijediti iz grant sredstava Vlade Federacije. Preporuka Vlade i Ministarstva za finansije je da svi budžetski korisnici prilikom izrade nacrta Budžeta BPK-a Goražde za 2012.godinu vode računa o ovom budžetskom okviru i realnim izvornim prihodima Kantona.

Vlada je donijela i Odluku o isplati razlike regresa za godišnji odmor za 2011.godinu za sve zaposlenike koji se finansiraju iz Budžeta BPK-a u visini od 105 KM.

Usvojena je takođe i odluka o isplati studentskih kredita za maj i juni 2011.godine u iznosu od 85.090 KM, čime je okončana isplata studentskih kredita za proteklu studijsku godinu.

Vlada je dala saglasnost premijeru Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za potpisivanje Ugovora o izvođenju Dislocirane nastave u Goraždu Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, u školskoj 2011/2012.godini, te Anexa I, II, III i IV Ugovora za školsku 2011/2012 u ukupnom iznosu od 337.371 KM.

Vlada je na današnjoj sjednici odobrila isplatu novčanih sredstava za podsticaj investicija u poljoprivredna gazdinstva-kapitalna ulaganja «Sufinansiranje izgradnje štalskih objekata» u iznosu od 69.950 KM za 7 registrovanih poljoprivrednih proizvođača. Podsticaji Ministarstva za privredu dodijeljeni su i poljoprivrednim proizvođačima za držanje bosansko-brdskog konja, držanje matičnog stada krava, kao i za proizvodnju svježeg kravljeg mlijeka za mjesec septembar 2011.godine.

Odobrene su takođe i redovne tranše općinama u sastavu Kantona u iznosima od po 100.000 KM za mjesec august, te 108.625 KM Zavodu zdravstvenog osiguranja BPK Goražde za septembar 2011.godine.

Vlada je na ovoj sjednici razmatrala i usvojila Izvještaj o radu Ministarstva unutrašnjih poslova Bosansko – podrinjskog kantona Goražde za januar-septembar 2011.godine. Uočavajući povećanje krivičnih djela protiv života i tijela, kao i broj samoubistava u navedenom periodu , članovi Vlade ukazali su na potrebu angažovanja Centra za socijalni rad u preventivnom radu sa porodicama i osobama kod kojih bi socijalni aspekt mogao biti presuđujući u eventualnom činjenju ovih djela.

Na sjednici je usvojen i Zaključak Ministarstva za pravosuđe o proceduri vođenja javne rasprave u vezi Nacrta Zakona o stvarnim pravima u Federaciji BiH. Smatrajući da je ovaj zakon od velikog značaja za sve, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona zatražila je od federalnog Ministarstva pravde da zakaže termin za provođenje ove javne rasprave i u Goraždu, kako bi se stanovnici našeg Kantona detaljnije upoznali sa nacrtom ovog zakona.

Na kraju sjednice, Vlada je odobrila više jednokratnih pomoći pojedincima i sportskim klubovima na području kantona te formirala Organizacioni odbor za obilježavanje 25.novembra-Dana državnosti BiH.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.