• OBJAVLJENO: 10.03.2022.
U prvoj službenoj posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde danas boravio ambasador Republike Poljske u Bosni i Hercegovini
Iskazana podrška Ambasade Republike Poljske u BiH našem kantonu u raznim aspektima, posebno u opremanju Hemodijaliznog centra

Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća sastala se danas sa ambasadorom Republike Poljske u Bosni i Hercegovini NJ.E. Jaroslawom Lindenbergom koji je po prvi put boravio u službenoj posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, a sastanku je prisustvovao i ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Eniz Halilović te Krystyna Žukowska-Efendić, stručnjak za ekonomiju i promociju pri Ambasadi Poljske u BiH.

Prilikom susreta razgovarano je o brojnim temama, s posebnim akcentom na opremanje Hemodijaliznog centra pri JZU „Kantonalna bolnica“ u Goraždu koja je u toku prethodne godine iskazala potrebu za neophodnim medicinskim aparatima. Finansijska vrijednost koju Ambasada Republike Poljske u BiH namjerava izdvojiti za nabavku ove opreme kreće se oko 20.000 eura. Također, prilikom susreta razgovarano je i o aktivnostima te planovima za naredni period kada je u pitanju bolje pozicioniranje Bosansko-podrinjskog kantona Goražde unutar Federacije BiH, kao i o podršci građanima BPK Goražde sa aspekta sigurnosti na ovom području.

„Zahvaljujem se na današnjoj posjeti  i prijateljstvu koje su ukazali jednom od naših najznačajnijih projekata, a to je uspostava Hemodijaliznog centra pri JZU „Kantonalna bolnica“ Goražde. Podrška u finansijskom smislu nam je veoma značajna, ali nam još više znači što naši prijatelji prepoznaju koliko je za sve građane BPK Goražde značajan ovaj projekat koji će se veoma ubrzo i do kraja implementirati“-kazala je ovom prilikom premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Nakon sastanka u zgradi Vlade BPK Goražde, u pratnji premijerke i resornog ministra upriličena je posjeta i JZU „Kantonalna bolnica“ Goražde, a na sastanku sa menadžmentom ove ustanove razgovarano je o aktivnostima koje bi trebale prethoditi nabavci opreme za koju će sredstva izdvojiti Ambasada Poljske u BiH.

„Nadam se da ćemo to ispoštovati do jeseni ove godine, a današnja posjeta je prilika da se upoznamo sa procedurom koja uglavnom nije komplicirana, ali se mora ispoštovati. Nakon toga potpisat ćemo ugovor, a ono što želim pohvaliti jeste to je spremnost naših partnera na saradnju i ja mislim da nećemo imati problema sa implementacijom ovog projekta. Drago mi je da na čelu vlasti vidim mlade ljude koji se brinu o građanima i misle o njihovoj budućnosti, ujedno imajući  dobru saradnju i sa susjednim opštinama u Republici Srpskoj “-naglasio je  amabasador Lindenberg.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.