• OBJAVLJENO: 17.11.2011.
Program ruralnog razvoja i Program podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji
Potpisani ugovori sa korisnicima sredstava

S ciljem unaprijeđenja opštih uslova za razvoj poljoprivredne proizvodnje na prostoru našeg kantona Ministarstvo za privredu je, Programom ruralnog razvoja za ovu godinu, planiralo sredstva u ukupnom iznosu od  50.000,00 KM.

Nakon provednih procedura, danas su sa načelnicima općina Goražde i Foča-Ustikolina, te predstavnicima nevladinih organizacija i mjesnih zajednica potpisani ugovori o dodjeli sredstava za odobrene projekte.

– Danas su potpisani ugovori iz oblasti ruralnog razvoja gdje se započinje sa aktivnostima na realizaciji dvanaest projekata koji imaju za cilj da poboljšaju socijalno stanje u ruralnim područjima. Ovaj Program implementira se po prvi put od ove godine. Sljedeće godine planiramo značajno veća sredstva za ove aktivnosti i ono što je bitno jeste da projekt finansiran u potpunosti i da nema potrebe za dodatnim sredstvima. U ovaj projekt, pored jedinica lokalne samouprave, uključene su i mjesne zajednice i nevladine organizacije u ruralnim područjima koje, u svojim mjestima, mogu da naprave neke značajne promjene – kazao je, danas, ministar Demir Imamović.

Programom ruralnog razvoja predviđena su sredstva za poboljšanje lokalne infrastrukture, pomoć u promotivnim aktivnostima, te drugim oblastima od značaja za poboljšanje uslova za razvoj poljoprivrede.

Takođe, danas su potpisani i ugovori sa trinaest registrovanih poljoprivrednih proizvođača, kojima su na ime realizacije prihvaćenih projekata odobrena sredstva u skladu sa Programom podsticaja u poljoprivredi.

Namjera resornog ministarstva je da, do kraja ove godine, realizuje što je moguće više planiranih sredstava po različitim osnovama na ime podsticaja za razvoj poljoprivredne proizvodnje.

– Juče je na sjednici Vlade donesena i odluka o prihvatanju implementacije projekta sedam farmera za koje ćemo obezbijediti posticaj za izgradnju štalskih objekata u visini od 10.000 KM do 15.000 KM po jednom štalskom objektu. Uglavnom, to su sredstva samo za registrovane poljoprivredne proizvođače i obrtnike, a to su oni koji rade i žive od te djelatnosti i plaćaju doprinose. Takođe, imamo i program u oblasti putne infrastrukture, a to je Projekt pomoći lokalnoj zajednici u sanaciji lokalnih puteva za šta su planirana sredstva u iznosu od 99.520,00 KM. Realizacijom svih ovih aktivnosti, zajednički, možemo dosta uraditi na poboljšanju života ljudi u ruralnim područjima – zaključio je ministar Imamović.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.