• OBJAVLJENO: 17.11.2011.
Predstavnici Federalnog zavoda za programiranje razvoja posjetili Bosansko-podrinjski kanton Goražde
Vlada BPK Goražde pružiće puni doprinos na implementaciji strateških dokumenata BiH

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Frašto sastao se danas sa direktorom Federalnog zavoda za programiranje razvoja Ljubišom Đapanom i  koordinatoricom za razvoj Zdenkom Marijom Kovač. Sastanku kod premijera prisustvovali su i predstavnici kantonalnog Ministarstva za privredu Ismet Omeragić i Emir Hodović.

Razgovarano je o implementaciji Strategije razvoja BiH 2010-2014. godine, Strategije socijalne uključenosti  BiH 2010-2014. god. i Strategije razvoja Federacije BiH 2010-2020. godine. Odlukom Vlade Federacije BiH, Federalni zavod za programiranje razvoja određen je kao koordinator svih aktivnosti vezanih za izradu strateških dokumenata na nivou Bosne i Hercegovine i Federacije BiH. Takođe, Vlada Federacije je dala u zadatak kantonalnim vladama da urade svoje akcione planove kojima će strategije biti podržane na kantonalnom i lokalnom nivou, te da formiraju implementacione jedinice koje će vršiti monitoring, evaluaciju i izvještavanje o urađenim aktivnostima.

O formiranju ove implementacione jedinice u Bosansko-podrinjskom kantonu razgovarano je na današnjem sastanku, pri čemu je Federalni zavod za programiranje razvoja obećao pomoć Vladi kantona u obuci članova ove jedinice, kao i pomoć pri izradi strateških dokumenata. Zavod, kako je istaknuto, nema samo ulogu koordinatora izrade i implementacije razvojnih strateških dokumenata, već vrši i monitoring i izvještavanje o toku implementacije strategija u Federaciji, uključujući i komunikaciju sa kantonima vezanu za uspostavljanje jedinica za implementaciju, monitoring i izvještavanje. Implementaciona jedinica će godišnje izvještaje dostavljati Federalnom zavodu za programiranje razvoja, a on će praviti godišnje zbirne izvještaje.

Bez razvijenog procesa strateškog planiranja, Bosna i Hercegovina ne može računati na ubrzani pristup Evropskoj uniji, a u procesu pristupa, Federalni zavod za programiranje razvoja ima izuzetno značajnu ulogu, istaknuto je na današnjem sastanku.

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Emir Frašto dao je punu podršku aktivnostima Federalnog zavoda, naglasivši pri tom, da će se ova implementaciona jedinica formirati iz reda uposlenih u ministarstvima Kantona, bez prijema novih radnika, uzimajući u obzir opredijeljenje Vlade kantona da neće povećavati administraciju.

 

 

 

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.