• OBJAVLJENO: 01.03.2006.
Održana svečana akademija
Moramo prenijeti mladima zavjete čuvara Bosne i Hercegovine!

Uz prigodan kulturno-umjetnički program u izvedbi hora „Fortuna“, učenika Osnovne muzičke škole „Avdo Smailović“ iz Goražda i članova Udruženja za očuvanje bošnjačke tradicije „Yildiz“, učesnicima svečane akademije obratili su se predsjedavajući Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde dr. Alija Begović i predsjedavajući općinskih vijeća općina Goražde i Foča –Ustikolina Smajo Baščelija i Petar Mihajlović.


Govoreći o značaju ovog datuma u istoriji BiH događajima koji su predhodili održavanju referenduma za cjelovitu i nezavisnu BiH, predsjedavajući Skupštine BPK-a Goražde dr. Alija Begović, između ostalog je kazao.

„Na 9. zajedničkoj sjednici Vijeća Skupštine RBIH, održanoj u Sarajevu 24.01.1992. godine govoreći o zemlji kakva bi trebala da bude Bosna i Hercegovina prvi predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine, rahmetli Alija Izetbegović kaže, citiram:

“Kao čovjek koji vjeruje u nezavisnu Bosnu i Hercegovinu i koji će u situaciji kakva jeste, na predloženom referendumu glasati za tu opciju, želim da kažem kako tu buduću Bosnu i Hercegovinu vidim.
1. Prvo, vidim je kao građansku republiku ravnopravnih i slobodnih građana i ravnopravnih i slobodnih naroda.
2. Vidim je kao republiku koja nema censure, političkih zatvorenika, niti svemoći i nemoći vlasti, i sa nezavisnim sudstvom i nezavisnim medijima.
3. Vidim je kao državu otvorenu prema susjedima, Evropi i svijetu. Dakle, sa otvorenim granicama, posebno prema Srbiji i Hrvatskoj. Na tim granicama neće vam tražiti pasoše niti vam ubirati carine.
4. Želio bih da se svaki građanin osjeća slobodnim, a posebno svaki pripadnik naroda, da, koliko je god to moguće, Srbin upravlja sam sobom, Hrvat i Musliman također, a da samo ono što je neophodno bude u nadležnosti zajedničkih institucija.
Trebamo biti spremni da te nove odnose ugradimo u ustav buduće nezavisne BiH i da zatražimo i dobijemo međunarodne garancije za poštovanje tog ustava od svih i svakoga.” , završen citat.

Bosna i Hercegovina, uprkos njenim rasturačima koji ni danas ne miruju, na putu je da postane onakva zemlja koju je njen prvi predsjednik želio, kakvu žele svi oni koji cijene njenu slobodu i nezavisnost.

Preživjeli smo oluje i talase, ali po prvi put , narod Bosne i Hercegovine nije ni pod čijom tuđom zastavom, već pod svojom, slobodni da sami odlučujemo o sebi i o svojoj sudbini. Tu neprocjenjivu vrijednost nikad ne smijemo izgubiti, jer je previše boli i života branilaca ove vrijednosti ugrađeno u temelje naše savremene i suverene države.
Svi mi, koji nosimo svoju domovinu u srcu, svi mi koji 1.mart-Dan nezavisnosti obilježavamo kao istinski dan slobode i suverenosti svoje zemlje, imamo važan zadatak da mladima prenesemo zavjete čuvara Bosne i Hercegovine, ideale o slobodi i višestoljetnoj tradiciji zajedničkog života svih njenih naroda. U ovom vremenu, kakvo jeste, ovo nije nimalo lagan zadatak, ali to je naša obaveza i amanet onih koji su se izborili za nezavisnost Bosne i Hercegovine, s kojom ćemo, mnogo brže nego što to pojedini žele ući u Evropsku Uniju i postati dio suvremene Evrope.“- riječi su predsjedavajućeg Skupštine BPK-a Goražde dr. Alije Begovića na svečanoj akademiji održanoj u Goraždu u povodu 1.marta-Dana nezavisnosti BiH.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.