• OBJAVLJENO: 31.03.2022.
Ministar za unutrašnje poslove BPK Goražde Armin Mandžo
Demantij na netačne navode oko aktivnosti donošenja Kolektivnog ugovora za uposlenike Ministarstva za unutrašnje poslove Bosansko-podrinjskog kantona Goražde

Dana 31.03.2022. godine na portalu pressmedia.ba objavljen je tekst pod naslovom „Vlada Aide Obuće nastavlja uništavati BPK-a Goražde – stanje nikad lošije“. u kojem je  navedeno mnogo neistina .

Tim povodom, osvrt na dio teksta koji se odnosi na stanje u Ministarstvu za unutrašnje poslove Bosansko-podrinjskog kantona Goražde po pitanju radno- pravnog  statusa uposlenika Ministarstva i Uprave policije dao je ministar Armin Mandžo, uz detaljno objašnjenje u vezi pregovaranja koje je imalo za cilj poboljšanje radno- pravnog statusa uposlenika.

 Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde  na 112. redovnoj sjednici održanoj  09.12.2021. godine imenovala je Pregovarački tim koji će voditi  postupak pregovora sa sindikatima koji djeluju u Ministarstvu za unutrašnje poslove i to „Sindikat policije BPK-a Goražde“ i „Sindikat Uprave policije“. Nakon usaglašavanja  stavova, dana 23.02.2022. godine,  potpisan je Protokol o vođenju postupka pregovora s ciljem  zaključivanja Kolektivnog ugovora za uposlenike MUP BPK-a Goražde , u kojem su  definisani  principi  i postupci kolektivnog pregovaranja koji se, prema navodima ministra Mandža, nisu poštovali.

U prilog tome, ministar navodi činjenice koje ukazuju na nepoštivanje Protokola o vođenju pregovora koji su potpisali Pregovarački tim Vlade BPK Goražde  i sindikat, jer kako se navodi u tekstu, predstavnici  oba sindikata koji djeluju unutar ministarstva  organizovali su sastanak sa predstavnicima poslanika u Skupštini BPK-a Goražde , a  Pregovarački tim Vlade jedini je kojem je Vlada dala mandat da obavlja navedene pregovore.  U članu 4. Protokola navedeno je da su potpisnici Protokola saglasni da rok trajanja pregovora bude do 45 dana, uz mogućnost produženja ukoliko se postigne saglasnost pregovaračkih strana, napominjući da taj rok još nije istekao.

Također, u tekstu objavljenom na portalu pressmedia.ba navodi se da Vlada BPK-a Goražde zahtjeve sindikata želi predstaviti kao megalomanske, što jasno i nedvosmisleno narušava principe samog Protokola i kolektivnog pregovaranja, jer je u članu 8. Protokola o vođenju postupka pregovora i zaključivanja Kolektivnog ugovora za uposlenike MUP BPK-a Goražde navedeno da će o toku pregovora javnost  biti blagovremeno informisana na zajedničkoj konferenciji učesnika pregovora nakon svakog završenog sastanka.

Ministar Mandžo smatra da se iznošenjem neistina u javnost, odnosno pojedinačnim istupanjem,  ugrožava sam tok kolektivnog pregovaranja i odugovlači samo potpisivanje Kolektivnog ugovora kojim bi bila utvrđena prava i unaprijeđen status policijskih službenika, a intencija Vlade BPK-a Goražde  i Pregovaračkog tima  je sigurno popravljanje radno-pravnog statusa policijskih službenika u BPK-a Goražde, što je zakonska obaveza, a i želja da policijski službenici što prije ostvare svoja prava.

Ovakvo i slično plasiranje neistina na portalima koji nemaju potpisnika i koji se pozivaju na nepostojeće ili nepouzdane izvore neće donijeti nikome dobro, naglašava ministar Mandžo.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.