• OBJAVLJENO: 21.11.2011.
Služba za zapošljavanje BPK Goražde
Potpisani ugovori po Programu „Mladi poduzetnik“

Federalna služba za zapošljavanje izdvojila je u ovoj godini 700.000 KM za stimulisanje zapošljavanja stotinu mladih poduzetnika na području Federacije.

U kantonalnoj Službi za zapošljavanje danas su potpisani ugovori sa šest mladih poduzetnika sa područja našeg kantona koji su se uspješno kvalifikovali za ovaj program i kojima će biti omogućeno da registruju i samostalno obavljaju djelatnost za koju su se opredijelili.

Pored direktora Federalnog zavoda i kantonalne Službe za zapošljavanje Miralema Šarića i Nafije Hodo, potpisivanju ugovora prisustvovali su i premijer BPK Goražde Emir frašto, ministar za privredu Demir Imamović i predsjednik Upravnog odbora Službe Samir Kanlić.

Mladim poduzetnicima bit će dodijeljena sredstva u iznosima od po 7.000 KM koja će moći iskoristiti za sufinansiranje troškova registracije, nabavku sredstava i opreme za rad, te sufinansiranje dijela doprinosa i poreza.

Naglašavajući da je BPK Goražde specifičan po tome što je jedini je kanton u Federaciji u kojem opada stopa nezaposlenosti i izražavajući nadu da će i ovaj program doprinjeti daljem smanjenju nezaposlenosti na području BPK Goražde, direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje kazao je:

– Ovo je prvi put da se pojavljuje jedan ovakav program koji afirmiše poduzetništvo i želimo da ga izvedemo eksperimentalno u ovoj godini da vidimo kakvi će biti njegovi rezultati. Za sljedeću godinu predvidjet ćemo ovaj isti program, ali sa većim brojem poduzetnika i vjerovatno ćemo iduće godine, ukoliko program uspije, ovim mladim ljudima pomoći u sufinansiranju proširenja djelatnosti.

U ovoj godini Služba za zapošljavanje realizovala je ukupno devet programa zapošljavanja i samozapošljavanja.

– Ovo je dobra prilika da godinu završimo ovakvim jednim programom. Raduje me da se radi o programu „Mladi poduzetnik“, kao i to da su mladi odlučili da se vrate zanatima. Od šest osoba koje su dobile podršku, njih četiri registrovat će zanatsku djelatnost, što je veoma pozitivno i ja im im svima želim sve najbolje  – poručila je direktorica Nafija Hodo.

Čestitke poduzetnicima uputili su i ministar za privredu i premijer BPK Goražde.

– Odlično je da vi imate hrabrosti da iskoračite na tom putu na kojem ćete naći svoje mjesto i smiraj i obezbijediti egzistenciju sebi i svojoj porodici i upravo zbog toga ovaj projekt mora da uspije. Zato vam čestitamo i dajemo podršku i, gdje bude trebalo, nastojaćemo da vam pomognemo – kazao je, danas, premijer Emir Frašto.

S ciljem pružanja dodatne potpore mladim poduzetnicima, Federalni zavod je sredinom novembra organizovao i seminar iz oblasti poduzetništva, koji je obuhvatio osnovnu edukaciju iz najbitnijih segmenata poslovanja.

/bpkg.gov.ba/

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.