• OBJAVLJENO: 21.11.2011.
Realizirana inicijativa ministra za boračka pitanja
Zajednička pomoć za liječenje Azre Mašić

Vlada BPK i Sarajevskog kantona, Federalno ministarstvo za boračka pitanja i kompanija Prevent zajednički su obezbijedili 6.800 KM za liječenje Azre Mašić, učenice 1. razreda srednje škole, koja već treću godinu prima hormon rasta. Mala akcija prikupljanja pomoći u državi u kojoj ovo pitanje nije sistemski riješeno, realizirana je na inicijativu ministra za boračka pitanja BPK Goražde Dževada Adžema i porodici Mašić mnogo znači. – U porodici niko ne radi. Ja i supruga bavimo se poljoprivredom i nemoguće je prikupiti 9.426 KM koliko je potrebno za šestomjesečne terapije – kaže otac djevojčice Rifet Mašić. Uz pomoć dobrih ljudi rezultati dosadašnjeg liječenja su odlični. – Doktori su prezadovoljni. Ona je za dvije godine porasla 18.5 centimetara – ističe Rifet. Dodaje da će se hormon rasta morati koristiti do Azrinog punoljetstva, još tri godine, te da je za završetak liječenja potrebno između 60 000 i 70 000 KM. Adžem ističe da se u nedostatku adekvatne zaštite porodice poput Mašića moraju oslanjati na ovakve i slične akcije pomoći. Njegovom apelu odazvali su se Vlada KSA i Federalno ministarstvo za boračka pitanja, te kompanija Prevent, a dio sredstava osigurala je i Vlada BPK, pa je porodici uplaćeno 6.800 KM za novi ciklus terapija.

Nasmijana i za razgovor uvijek spremna djevojčica nije u potpunosti sigurna, ali je najbliža odluci da upiše Arhitektonski fakultet i riješi nagomilane probleme u ovoj oblasti. Kompjuter koji joj je također namijenio ministar Adžem, odlučila je pokloniti prijateljici Eldini Tafili, djetetu povratnika u Kostenik kod Novog Goražda.

Sredstva za pomoć u nastavku liječenja šesnaestogodišnje Goraždanke mogu se uplatiti na broj računa: 1610300000000093 09-30-01857-7 otvoren kod Raiffeisen banke, filijala Goražde.

/bpkg.gov.ba/ Alen Bajramović

 

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.