• OBJAVLJENO: 21.04.2022.
Ministarstvo za boračka pitanja BPK Goražde
Dogovoreni posljednji detalji u vezi obilježavanja manifestacije „Dani otpora“ u BPK Goražde

Na jučer održanoj sjednici Organizacionog odbora za obilježavanje značajnih  događaja, datuma i ličnosti u Odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. godine,  dogovoreni su posljednji detalji u vezi obilježavanja manifestacije „Dani otpora“ u BPK Goražde.

Manifestacija  počinje 4. maja  i trajat će do 14. maja 2022.godine , a prema riječima ministra za boračka pitanja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Edina Aganovića, programom je predviđen niz sadržaja utvrđenih na osnovu zahtjeva boračkih udruženja, dok će  centralni dio manifestacije biti  održan ispred spomen obilježja „Goražde, grad heroj svojim braniocima“ čija rekonstrukcija je u završnoj fazi.

„U okviru obilježavanja, planirano je tradicionalno polaganje cvijeća na mezarju i  spomen obilježjima, a ono što je novina jeste održavanje muzičkog performansa pod nazivom „Snivajmo sa Goraždem“ u kojem će učešće pored djece uzeti i svi zainteresovani građani našeg kantona. Također, dana 4. maja,  planirano je i potpisivanje ugovora između Kantona, Grada Goražde i Fondacije „Istina za Goražde“ o izradi ratne monografije u periodu 1992-1995.godina“-naglasio je ministar Aganović.

U nastavku programa obilježavanja ,zmeđu ostalog, u ulici Omladinska planirano je izlaganje replike oklopnog kombija koji se koristio u periodu agresije na naš grad, poznatiji kao „Opresa“ za čiju izradu je zaslužna Srednja stručna škola „Džemal Bijedić“ u Goraždu.

Program – Dani otpora 2022

Plakat – Dani otpora 2022

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.