• OBJAVLJENO: 22.04.2022.
Ministar za privredu BPK Goražde
U skupštinsku proceduru upućena Odluka o osnivanju Turističke organizacije Bosansko-podrinjskog kantona Goražde

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde usvojila je i u skupštinsku proceduru uputila Odluku o osnivanju Turističke organizacije Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Navedena odluka u skladu je sa odredbama novog Zakona o turizmu BPK Goražde, u kojem je između ostalog propisana obaveza donošenja podzakonskih akata, a jedan od tih akata je  i odluka o osnivanju turističke organizacije na nivou kantona. Pored toga što je usaglašen pravni okvir, obezbijeđena su i finansijska sredstva za njenu implementaciju.

„Ukoliko dođe do usvajanja ovog podzakonskog akta, obezbijedio bi se osnov za upis Turističke organizacije BPK Goražde u sudski registar , a njenim osnivanjem će se imenovati upravljačko tijelo koje će omogućiti turističkoj zajednici da svoju djelatnost obavlja s ciljem promovisanja turizma i turističkih potencijala našeg kantona. Potrudit ćemo se da napravimo neki dugoročni plan, kako bi se sredstva utrošila adekvatno, a dugoročno razmišljamo da idemo i prema fondovima Evropske unije s obzirom da prema informacijama sa kojim raspolažemo velika sredstva bit će  izdvojena za turizam“-kazao je ministar za privredu BPK Goražde Haris Salković.

Smatra da bi bilo neophodno organizovati jednu radionicu u saradnji regionalnom Privrednom komorom kao partnerom  za prekograničnu saradnju kako bi se izvršila obuka ljudi za pisanje projekata.

Kada je riječ o podrški Turističkoj zajednici, obavezujući se po zaključku Skupštine BPK Goražde, Komisija koju je formirala Vlada BPK Goražde, sačinila je plan podmirivanja obaveza po pitanju poreza i doprinosa koji će dostaviti prema Poreznoj upravi kao instituciji koja je i  blokirala račun.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.