• OBJAVLJENO: 05.05.2022.
U okviru projekta Ministarstva sigurnosti BiH
Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Bosansko-podrinjskog kantona Goražde uručeno terensko motorno vozilo

S ciljem jačanja kapaciteta policije u sprječavanju i efikasnijem upravljanju ilegalnim migracijama, Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Bosansko-podrinjskog kantona Goražde danas je uručeno terensko motorno vozilo, marke Jeep cherokee,  čija je vrijednost oko 57.400 KM.

Vozilo je nabavljeno u okviru  projekta  Ministarstva sigurnosti BiH, a ključeve vozila ministru unutrašnjih poslova BPK Goražde Arminu Mandži uručio je šef Sekcije operacija za pravosuđe, unutarnje poslove i reformu javne uprave Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Nicolas Bizel, u prisustvu savjetnika ministra sigurnosti Saše Kecmana.

Ministarstvo sigurnosti BiH će i u budućnosti nastaviti da podržava jačanje kapaciteta i opremanja svih policijskih agencija u BiH , koje daju doprinos u rješavanju ključnih sigurnosnih izazova u zemlji, ali i stvaranju bolje opće sigurnosne situacije za sve građane u BiH.

Kako je ovom prilikom izjavio Nicolas Bizel, šef Sekcije operacija za pravosuđe, unutarnje poslove i reformu javne uprave ispred Evropske unije u BiH, Evropska unija podržava BiH u svim segmentima društva, pa tako i u upravljanju migracijama. Ovo je jedna u nizu donacija Evropske unije širom BiH, s obzirom da je do sada za nabavku opreme i izgradnju kapaciteta policijskih agencija u BiH doznačeno  više od osam miliona eura.

„Ovaj projekat je nastavak podrške koju Evropska unija pruža BiH u upravljanju migracijama od 2018. godine, dakle,  od početka migrantske situacije u BiH, gdje je Evropska unija do sada kroz različite projekte i fondove doznačila više od 100 miliona eura“-kazao je Bizel.

Osim ove donacije, u okviru ovog projekta, u narednih mjesec dana,  prema riječima ministra Ermina Mandže, Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova BPK Goražde bit će isporučeno još jedno motorno vozilo, a u pitanju je kombi za prijevoz ilegalnih migranata, a saradnja će se nastaviti i u budućnosti kroz opremanje Uprave policije materijalno – tehničkim sredstvima.

„Ovim putem, zahvalio bih se  ministru sigurnosti u BiH Selmu Cikotiću  koji  je bio  posrednik u svemu ovom i zahvaljujući kojem smo se mi uključili u jedan takav projekat.  Nama je važno da imamo dobru saradnju kako na kantonalnim nivoima, a posebno sa onim državnim koji su ključni i krucijalni kada su u pitanju bezbjednosne agencije i održavanje policijskih standarda kako u Evropskoj uniji, tako i u BiH“-naglasio je ministar Mandžo.

Podsjetimo, ministar Cikotić prilikom nedavne posjete Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, na sastanku sa premijerkom BPK Goražde Aidom Obućom  razgovarajući o temi migrantske krize, ali i opće sigurnosti u BPK Goražde, najavio je ovaj vid podrške koji ima za cilj pojačanje kapaciteta sigurnosnog sistema u vremenu političke i sigurnosne krize u kojoj se nalazimo.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.