• OBJAVLJENO: 05.05.2022.
U okviru obilježavanja 30. godišnjice herojskog otpora Goražda agresiji na našu domovinu BiH
U Omladinskoj ulici u Goraždu postavljena replika ratnog oklopnog vozila

U okviru obilježavanja 30. godišnjice herojskog otpora Goražda agresiji na našu domovinu BiH,  u Omladinskoj ulici u Goraždu danas je postavljena replika ratnog oklopnog vozila, koju su uz podršku Ministarstva za boračka pitanja BPK Goražde izradili učenici i nastavnici Srednje stručne škole „Džemal Bijedić.

Eksponat je postavljen u neposrednoj blizini „Mosta ispod mosta“, uz replike goraždanske ratne centrale te palete iz akcije „Padobran“ koji takođe svjedoče o dosjetljivosti, hrabrosti i načinu preživljavanja Goraždana u najtežem ratnom periodu.    

Ministar za boračka pitanja Edin Aganović naglasio je da ideja o izradi replike ratnog oklopnog vozila postoji već odavno, te da je  tek sada provedena u djelo.

„ Ratno oklopno vozilo koje se tada zvalo „Opresa“ ručno su izradili pripadnici Teritorijalne odbrane Goražda i ono se u periodu od maja do septembra 1992. godine, u najtežim ratnim okolnostima koristilo za prijevoz ranjenika, ljekara, lijekova i drugog preko gradskog mosta. Na jednom takvom humanom zadatku 9.juna ‘92. poginuo je vozač Mujo Hamzić. čije su supruga i kćerka danas prisustvovale postavljanju replike koja će ostati kao trajni podsjetnik na ta vremena, za buduće generacije“ – kazao je  ministar  Aganović.

Mladima i ostalim okupljenim građanima o tom najtežem periodu historijski sat održali su sudionici tog vremena, a u Srednjoj stručnoj školi „Džemal Bijedić“ ponosni su što su dali svoj doprinos u izradi replike te obilježavanju značajnih datuma u novijoj historiji Goražda.  

„ Na izradi replike radili su učenici mašinske struke zajedno sa nastavnikom praktične nastave Jasminom Omanovićem, uz finansijsku podršku Ministarstva za boračka pitanja. Replika je od danas u Omladinskoj ulici gdje će naši sugrađani, ali i svi gosti koji dođu u ovaj grad, imati priliku da vide šta su branioci našeg grada koristili za prijevoz ranjenika, djece i ostalih sugrađana. Drago nam je da smo na ovaj način dali doprinos u obilježavanju veoma bitnog datuma za naš grad“ – riječi su Sedina Musića, direktora SSŠ „Džemal Bijedić“ u Goraždu.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.